Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Marija Bistrica sama kreće u odvoz otpada

Vrlo zanimljiva 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U utorak 11. rujna održana je 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Načelnik Općine Josip Milički podnio je Izvješće za prvih 6 mjeseci ove godine. U njemu se osvrnuo na radove na komunalnoj infrastrukturi, podsjetivši na izgradnju nove vodospreme u Cerinama za potrebe budućeg vodoopskrbnog sustava Globočec i Poljanica, zatim na izgradnju vodoopskrbnog sustava Hum Bistrički za kojega je ishođena je građevinska dozvola, a sredstva su osigurana preko Hrvatskih voda te je odabran izvođač za izgradnju vodospreme od 100 m3. Po pitanju prometne infrastrukture sa Hrvatskim cestama je pokrenut projekt izgradnje nogostupa uz D29 na dijelu na kojoj nedostaje odnosno dionici od dvorca Hellenbach do naselja Tugonica u dužini od 900 metara, a u partnerstvu sa ŽUC-om su izgrađene dionice nogostupa i to od Marije Bistrice prema Globočecu u dužini 300 metara i u Selnici kod DVD-a također 300 metara. Posebno se osvrnuo na projekte Izgradnje novog dječjeg vrtića te proširenja groblja u Mariji Bistrici i izgradnje nove mrtvačnice. Oba su projekta prijavljena na Mjeru 7.4.1., a za razliku od prošle godine, nade postoje, barem za vrtić.

Izvršenje proračuna

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o izvršenju Proračuna Općine Marija Bistrica za prvih 6 mjeseci ove godine. Ukupni prihodi Općine Marija Bistrica realizirani su u iznosu od 7.540.900,99 kuna ili 16,43% od plana odnosno. Prihodi poslovanja  ostvareni su u iznosu 7.536.821,35 kn, Prihodi od prodaje nefinancijske imovine su 4.079,64 kn. Prihodi od poreza na dohodak ostvareni su 37,09% ili 3.875.119,56 kn. Porezi na imovinu odnosi se porez na kuće za odmor, porez na tvrtku, porez na potrošnju, porez na korištenje javnih površina, porez na promet nekretnina. Od ovih prihoda posebno se ističe poreza na nekretnine koji je ostvaren sa 96,91%. Tekuće  i kapitalne pomoći iz županijskog i državnog proračuna iznose 578.173,24 kn.

Načelnik Josip Milički je zadovoljan izvršenjem, a napomenuo je da je Općina u tzv. štednom modu. Vijeće je prihvatilo i Odluku o davanju suglasnosti za ulaganje na području Općine Marija Bistrica za projekt rekonstrukcije i proširenja groblja u Mariji Bistrici – Mjera 7.4., koji je prijavljen danas, a prihvaćena je i  Odluka o osnivanju Poduzetničke zone Marija Bistrica 1, te Odluka o davanju suglasnosti za zaduženje društvu Lijepa Bistrica d.o.o. i Odluka o raspisivanju izbora za Vijeće mjesnih odbora na području Općine Marija Bistrica, a koji će se održati 28. listopada.

Sami u gospodarenje otpadom

 Na sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti za zaduženje društvu Lijepa Bistrica d.o.o. Iza ove odluke stoji nekoliko mjeseci rada i načelnika i općinskih djelatnika, a sve po pitanju gospodarenja otpadom, pa je na ovoj sjednici pojašnjeno u kojoj je fazi pokušaj da komunalno poduzeće ''Lijepa Bistrica'' počne gospodariti otpadom na području Općine. Načelnik Josip Milički pojasnio je kako je spomenuti kredit potreban za nabavu kanti, kao i za program tj. softver, a najavio je i zapošljavanje, za sada jednog vozača i 2 pomoćna radnika.

Također, kao mjesto odvoza otpada spominje se Piškornica, s kojom su već postignuti preliminarni dogovori. No, postoji i mogućnost odvoza i na bližu lokaciju, u Klanjec ili Krapinu. Odlagališta u tim gradovima trebala bi ostati jedina u županiji, nakon 1. siječnja 2019. godine, a to znači da bi se trebalo zatvoriti i odlagalište u Tugonici. Spominje se ev. mogućnost prijelaznog razdoblje, koje ipak ne bi trebalo trajati dugo. Za početak planirano je nabava dva kamiona, jednog većeg i jednog manjeg, koji će se nabaviti za početak preko najma. I predsjednik Vijeća Teodor Švaljek napomenuo je da Općinu i njeno poduzeće ''Lijepa Bistrica'' čeka trnovit put, ali da je to jedno ispravno rješenje, za koje postoji podrška i iz struke.

Također je još jednom ponovio da je u prošlosti počinjena velika pogreška, kada je Općina prodala udio u Komunalcu. Bistrički načelnik je pak napomenuo kako je cilj kvalitetno gospodarenje otpadom, te je najavio da bi bistričko komunalno poduzeće otpad moglo kupiti već sa 1. studenim ove godine. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook