Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Lobor u manje od godinu dana osigurala milijunske iznose preko EU fondova i natječaja s nacionalne razine


Za to koliko se projekata može realizirati i osigurati financijskih sredstava preko fondova Europske unije ili preko nacionalnih natječaja, najbolji je primjer Općina Lobor koja je u posljednjem razdoblju ili prijavila ili ostvarila potporu, odnosno realizirala na desetke projekata.

Svakako treba izdvojiti projekt „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“, gdje je s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potpisan ugovor na 6.138.292,68€ i koji ove godine kreće u realizaciju.

– Riječ je o najvećem projektu u Općini Lobor koji smo uspješno osmislili, prijavili, prošli provjere te nakon odluke potpisali ugovor. Nakon izgradnje Centra osigurat ćemo adekvatnu skrb za veliki broj sugrađana starije životne dobi iz Općine Lobor, ali i Krapinsko-zagorske županije. Također, u sklopu Centra otvorit će se nova radna mjesta – pojasnila je načelnica Općine Lobor i saborska zastupnica Ljubica Jembrih.

Općina Lobor i njeno vodstvo u proteklom su razdoblju bili posebno uspješni u privlačenju sredstava za daljnju izgradnju i unaprijeđenje prometne, komunalne i društvene infrastrukture.

Jedan od projekata je sanacija nestabilnog pokosa, odnosno klizišta u Završju Loborskom i Vojnovcu Loborskom, te sanacija nerazvrstane ceste. Sredstva su osigurana preko Fonda solidarnosti.

– Projekt je završen i za eroziju tla ukupno je utrošeno rashoda u iznosu od 965.591,88 eura, a za klizišta u Završju Loborskom utrošeno je 110.261,02 eura i Vojnovcu Loborskom 149.537,90 eura – pojasnila je Jembrih.

Nadalje, iz programa podrške brdsko-planinskim područjima za 2023. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je financiranje u iznosu od 59.000,00 eura. Projekt je završen i uređene su prometnice u Ulici Ante Kovačića i u naselju Buntaki.

Preko Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dobivena je Odluka o sufinanciranju projekta „Sanacija-modernizacija nerazvrstanih cesta Općine Lobor“ u kojem je općina Lobor ostvarila sufinanciranje u iznosu od 35.600,00 eura. Projekt je realiziran, a sredstvima Ministarstva uređen je spoj prometnica prema Zlataru i dio Ulice Ante Kovačića.

Zahvaljujući prijavljenom projektu, preko Programa razvoja lokalne zajednice Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske osiguralo je dio sredstava, 21 tisuću eura, za dječje igralište Petrova Gora.

– Projekt je završen i Općina Lobor ostvarila je i dodatna sredstva za isti projekt, stoga je ukupno ostvarila iznos od 41.000,00 eura, a ukupni projekt vrijedan je 59.027,38 eura – dodala je načelnica Općine.

Ministarstvo kulture i medija u prošloj je godini osiguralo više od 33 tisuće eura za nastavak adaptacije Društvenog doma. Riječ je već o IV. Fazi, a projekt je proveden. S nacionalne razine osigurana su i sredstava za područje obrazovanja.

– Preko Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade dobili smo odluku o raspodjeli sredstava, odnosno financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2023. godini. Općina Lobor ostvarila je iznos od 29.040,00 eura – podsjetila je Jembrih.

Dodajmo i da je Općina realizirala nekoliko projekata na području zaštite okoliša i prirode, gdje se, prije svega, radilo na edukaciji na temu održivog gospodarenja otpadom te pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima.

– U manje od godinu dana osigurali smo milijunske iznose za Općinu Lobor kroz niz projekata. Ovime smo pokazali i dokazali da i male općine, male po broju stanovnika, mogu biti najveće kada je u pitanju povlačenje bespovratnih sredstava. Sve postignuto rezultat je zajedničkog rada mene kao načelnice, Općinskog vijeća Općine Lobor i Jedinstvenog upravnog odjela s ciljem da se realizira svaka ideja koja će dovesti do poboljšanja života u općini Lobor – zaključila je načelnica i saborska zastupnica Jembrih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook