Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Općina Krapinske Toplice želi se afirmirati kao zelena destinacija’

Prošlog je četvrtka u Domu kulture u Krapinskim Toplicama održano savjetovanje na temu energetske obnove obiteljskih kuća


Općina Krapinske Toplice organizirala je u Domu kulture savjetovanje na temu energetske obnove obiteljskih kuća. Vlada je izradila izmjene i dopune programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Nacrt izmjena i dopuna se od 30. siječnja nalazi na javnom savjetovanju putem web portala eSavjetovanje. Državni poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu ovojnice grijanog prostora, ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

- Od Fonda se dobiva 60 posto sredstava, a građani financiraju s 40 posto. U fondovskim propisanim iznosima troškovi za vanjsku ovojnicu i pod opravdana sredstva su do 100 tisuća kuna, od toga 60 posto sufinancira Fond, a isti iznos sufinancira se za izmjenu stolarije. Za obnovljive izvore energije, kotlove, peći opravdani troškovi kreću se oko 60 tisuća kuna i od toga Fond opet daje 60 posto, a sami građani 40 posto. Na natječaj se mogu javiti svi vlasnici obiteljskih kuća koje su legalizirane odnosno imaju uporabnu dozvolu – rekao je Filip Cvitak, certifikator. Načelnik Općine Ernest Svažić rekao je kako mu je drago da je Fond pokrenuo ovaj Javni poziv. Prije nekoliko godina postajao je sličan program i Općina Krapinske Toplice aktivno se uključila i tada je bilo predviđeno sufinanciranje s općinske razine. - Proveli smo energetsku sanaciju za sedam domaćinstava u Krapinskim Toplicama, a nadam se da će interes ovog puta biti još i veći - napomenuo je Svažić dodajući da se Općina Krapinske Toplice želi afirmirati kao zelena destinacija. - Podržavamo i uključujemo se u sve oblike sufinanciranja koje raspisuje Fond za zaštitu okoliša. Podsjećam, prvi projekt kojeg smo proveli uz Fond bila je izgradnja dječjeg vrtića gdje se Fond uključio sa sufinanciranjem više od milijun kuna te je vrtić danas energetski efikasna zgrada – objasnio je Svažić dodajući da kad se Natječaj raspiše, konzultant koji radi za Općinu bit će stanovnicma na raspolaganju i kod njega će moći dobiti dodatne informacije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook