Prethodni članak
Sljedeći članak

Olimpijac Damir Atiković predvodi Zabok u prvoj ligi

U subotu kreće natjecanje u I. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi – zapad


Prošlu sezonu STK Zabok odigrao je u elitnoj Superligi, no nažalost nije uspio izboriti opstanak u društvu najboljih. Zabok je završio na pretposljednjem mjestu, pa se od ove sezone ponovno natječe u I. HL-zapad, koju je prije dvije sezone ekspresno osvojio. 

Roster Zaboka poprilično se izmijenio u odnosu na prošlu sezonu. U dvorani Elektre više ne stanuju Zeljko i Matković, no ostali su domaći perspektivni igrači Luka Cvetko i Domagoj Kramarić, što je i najvažnije za ovaj klub. Iz redova GSTK Zagreb na dvojnu registraciju u Zabok je stigao kadetski reprezentativac Filip Borovnjak, a roster je zaključen iskusnim Damirom Atikovićem, koji je prošle sezone branio boje Jaske,

koja je I. HL-zapad završila na visokom drugom mjestu odmah iza Dugog Sela koje se plasiralo u Superligu.
Atiković bi trebao biti najvažniji kotačić u momčadi Luke Vrančića i trebao bi pomoći zabočkim pulenima i Borovnjaku da što prije sazriju. Ne sumnjamo da će on tu ulogu u potpunosti obaviti. - Došao sam u Zabok na poziv Ivice i Luke Vrančića. Zabok je vrlo interesantan klub. Pomoći ću svojim mladim suigračima pokazavši ima kako treba pristupiti samoj igri, a nadam se da će uz mene još bolje usvojiti neke elemente igre. Zabok je krasna sredina i sve pohvale Luki Vrančiću bez kojeg klub ne bi bio na ovakvom nivou – prve nam je dojmove prenio Atiković koji je prošle sezone u I. HL-zapad imao omjer od 11 pobjeda i 3 poraza.

Zabok već u prvom kolu ima težak posao. U goste mu dolazi Zadar koji je prošle sezone bio šesti, no ove je znatno pojačao roster i najveći je favorit za prvo mjesto. Utakmica će se odigrati u subotu 7. listopada u dvorani Elektre u Zaboku. - Zadar predvodi Ivan Zeljko koji je zadnje dvije sezone proveo u Zaboku i trenutno je broj jedan od stolnotenisača u hrvatskim ligama. Tu su još i Tomislav Zubčić i iskusni Slovenac GregorRomac, s kojim sam se nekad susretao, ali ga nisam vidio već desetak godina, pa ne znam u kakvom je stanju. Imat ćemo težak zadatak. Zadar je glavni i najveći kandidat za ulazak u Superligu, ali pokušat ćemo sve da im pomrsimo račune – otkriva nam Atiković.

Osvrnuo se Atiković i na moguće domete Zaboka u ovoj sezoni. - Liga je znatno teža nego prošle i prošlih sezona. Zadar je najjači, a od ostalih klubova svatko može pobijediti svakog. Mislim da se možemo plasirati u gornji dio tablice i mirno osigurati opstanak. Dat ću sve od sebe da to i ostvarimo. Najvažnije je da naši mladi igrači napreduju i naprave korak naprijed. U svojoj prebogatoj stolnoteniskoj karijeri Atiković je nastupio na Olimpijskim igrama u Atalanti 1996. gdje je igrao u paru zajedno sa Zoranom Primorcem. - Bilo je to jedno prekrasno iskustvo. Šteta što smo imali tako teško skupinu iz koje je samo prvi par išao dalje. Pobijedili smo jake AustarlceLongley i Smytha rezultatom 2:1, da bi istim rezultatom izgubili od naturalizranih Kineza Yi Dinga i QindyGiana koji su branili boje Austrije. No u našoj skupini bio je tada i ponajbolji svjetski par WangTao i LuLin, koji nas je naravno pobijedio, a kasnije i osvojio srebrnu medalju. Te sezone Primorac i ja bili smo u strašnoj formi. Dva puta smo pobijedili svjetske prvake Roskopfa i Fetznera, kao i Van Schellea i Karlsena koji su također bili svjetski prvaci. Pobijedili smo gotovo sve najbolje europske parove, no ždrijeb se s nama poigrao i zapeli smo već u skupini. Olimpijske igre pamtit ću po nezaboravnim prijateljstvima. Kad god sam imao priliku otišao sam na neku utakmicu, a posebno me dojmila košarkaška utakmica između Hrvatske i Litve u kojoj sam uživao u igri Sabonisa - prisjeća se svog olimpijskog iskustva Atiković.

Biografija Damira Atikovića

Damir Atiković rođen je 17. veljače 1971. u Zagrebu. Dijete je Industrogradnje u kojoj je s 11 godina počeo trenirati stolni tenis. Već 1987. postao je juniorski prvak Jugoslavije u stolnom tenisu i to u paru s Karkovićem, a pojedinačno je došao do četvrtfinala. Dvije godine kasnije igrao je seniorski TOP 12 bivše države i postao B reprezentativac. Iz doba karijere iz bivše države posebno pamti drugo mjesto Industrogradnje u Prvenstvu Jugoslavije, kao i pobjedu protiv Lupuleskua. Do raspada bivše države redovno je bio među prvih osam stolnotenisača. U Hrvatskoj je bio drugi stolnotenisač po vrijednosti, odmah iza Zorana Primorca. Godine 1997. okitio se pojedinačnim naslovom prvaka Hrvatske, pobijedivši u finalu uvjerljivo Davora Karlovića, nakon što je ovaj izbacio Primorca. Na tom je PH igrao i finala parova i mix parova. Kruna njegove karijere ja nastup na Olimpijskim igrama 1996. u Atalanti gdje je nastupio u parovima sa Zoranom Primorcem. Ovaj hrvatski par 1998. osvojio je broncu na Mediteranskim igrama. U svojoj prebogatoj i vrlo uspješnoj karijeri nastupao je za Industrogradnju (1982.-1997.), Večernji list (1997.-1999.) s kojim je dva puta osvojio PH, Velenje (1999.-2000. i 2007.-2008.), njemački Vendligen (2000.-2003. i 2004.-2006.), švicarski Munsingen (2003.-2004.), V. Gorica-Stanfar (2007.-2008.), Dubrovnik Marinkolor (2008.-2012.), Olimpija Osijek (2012.-2014), Samobor (2014.-2015.), Kvarner (2015.-2016.) Jastrebarsko (2016.-2017.). Godine prijete, ali Atiković im uspješno odolijeva i svojom igrom i zalaganjem pravi je primjer mlađim naraštajima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook