Prethodni članak
Sljedeći članak

Oko 12 posto zagorskih osnovnoškolaca nema za topli obrok u školskoj kuhinji

Prema podacima za školsku godinu 2015./2016. od ukupno 9688 učenika osnovnih škola u Zagorju, za njih čak 1168 (oko 12%) obitelj zbog socijalnog stanja nije bila u mogućnosti izdvajati sredstva za obrok u školskoj kuhinji.


Stoga će sredstva koja stižu iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u iznosu 702, 575, 78 kuna, a koje je Krapinsko – zagorska županija dobila na temelju poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, koji je raspisalo tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih, znatno popraviti tu sliku.

Podsjećamo, Krapinsko - zagorska županija dobila je 702, 575, 78 kuna kuna bespovratnih sredstava za projekt “Zalogajček”, u sklopu kojeg se u školskoj godini 2016./2017. pruža nefinancijska pomoć zagorskim osnovnoškolcima čiji roditelji nisu u mogućnosti izdvojiti stotinjak kuna za školsku kuhinju. Projekt traje ukupno 12 mjesec, a započeo je krajem kolovoza 2016..

Projekt ''Zalogajček'' namijenjen je djeci uključenoj u osnovnoškolski program na području Krapinsko-zagorske županije koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Stoga je cilj provedbe projekta „Zalogajček“ osigurati pružanje nefinancijske pomoći u obliku redovnog primanja obroka u sklopu školske prehrane za 756 djece tijekom šk. god. 2016/2017. Uz nositelja projekta, Krapinsko-zagorsku županiju, u projekt je uključeno ukupno 29 osnovnih škola te Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice, kao osnivači tri od ukupnog broja partnerskih škola.

Osiguranjem redovnog primanja prehrane putem školskih obroka ciljnoj skupini – djeci koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – pružit će se nefinancijska pomoć na način kako je školska prehrana organizirana kod svih partnerskih organizacija (29 osnovnih škola) – u školskim kuhinjama, stoga će se spriječiti bilo kakva diskriminacija i poštivat će se dostojanstvo djece kojima je ova pomoć namijenjena.

Krapinsko-zagorska županija je u uskoj suradnji sa svim partnerima i stručnim službama utvrdila set objektivnih kriterija koji definiraju najpotrebitije učenike, vodeći pritom računa da se izbjegava dvostruko financiranje, odnosno da djeca uključena u projekt „Zalogajček“ neće biti uvrštena u druge modele osiguravanja prehrane u školskoj kuhinji, a koje provode jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili iz drugih izvora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook