Prethodni članak
Sljedeći članak

Održane dvije panel rasprave o drvnoj industriji, sudjelovalo i vlasnik Prostorie Tomislav Knezović

Jučer je u paviljonu gdje izlaže Hrvatska, zemlja partner 50. jubilarnog MOS –a, obilježen dan Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske


U paviljonu gdje izlaže Hrvatska, zemlja partner Međunarodnog obrtničkog sajma u Celju, obilježen dan Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. 

Tema dana bila je „Hrvatsko drvo kao konkurentni proizvod“. Održane su i dvije panel rasprave. Prva rasprava bila je na temu „Implementacija dizajna u proizvode od hrvatskog drva“, a druga na temu „Napredne tehnologije u drvnoj industriji“. U prvoj panel raspravi sudjelovao je i Tomislav Knezović, vlasnik tvrtke za izradu drvnog namještaja Prostoria iz Sv.Križa Začretja, Matej Grozdanović – inovator i autor koncepta 'Modulus desk', Matej Šegus – direktor tvrtke Donar d.o.o., Danijela Domljan dizajnerica proizvoda, doc. Primož Jeza i Ivana Filipović iz Panonskog drvnog centra kompetencije.


Tijekom panela, sudionici su se složili da se u Hrvatskoj premalo ulaže u edukaciju stručnog kadra. Istaknut je i problem nedovoljne svijesti o važnosti dizajna u promocije nekog proizvoda. Jedan od ključnih tereta prošlosti našeg gospodarstva je i socijalni moment, odnosno ulaganja u propale tvrtke. Ta ulaganja koštaju puno više od ulaganja u dizajn, a dizajn je važan faktor u brendiranju zemlje što bi trebao i biti krajnji cilj.


Tomislav Knezović istaknuo je da postoji nedostatak radne snage za obradu drva u našoj zemlji, ali i da se počinje javljati nedostatak radnika u nekim drugim zanimanjima, poput primjerice varioca, što stvara veliki problem u planiranju razvoja i proizvodnje tvrtke Prostoria. Knezović je usporedio i domaće sajmove sa svjetskim i europskim sajmovima te je istaknuo kako su preslabi kada je u pitanju drva industrija i proizvodi od drva.


Matej Grozdanović je pak istaknuo važnost kako je važno ulagati u IT sektor koji će modificirati tehnologiju u proizvodnji te omogućiti da ciljana tržišta prepoznaju kvalitetu proizvoda od hrvatskog drva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook