Prethodni članak
Sljedeći članak

ODRŽANA SJEDNICA: I vijećnici Općine Marija Bistrica protiv spalionice

19. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U srijedu 22. svibnja je održana 19. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Na dnevnom redu je bio Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine Marija Bistrica za 2018.godinu, kao i pripadajući mu planovi i programi. U općem djela proračuna vidljivo je da su u izvještajnom razdoblju ostvareni prihodi i primici s uključenim vlastitim i namjenskim prihodima proračunskih korisnika u ukupnom iznosu 16.242.838,90 kune ili 84 % od plana, a realizirani rashodi i izdaci od 16.413.951,63 kuna, ili 85 % u odnosu na plan te je ostvarena razlika u iznosu 171.112,73 kuna. Prihodi od poreza na dohodak ostvareni su 7.263.394,64 kn ili 85,48%.

Tekuće i kapitalne pomoći iz županijskog i državnog proračuna za ovo razdoblje iznose 2.402.643,31 kuna. Izdvajamo kapitalnu pomoć Ministarstva kulture 1.500.000,00 –adaptacija i uređenje Doma kulture. Iz rekapitulacije stvarnih obaveza i potraživanja na dan 31.12.2018. je vidljivo da su potraživanja i stanje novčanih sredstava na žiro računu u iznosu 2.780.884,46 kn veća u odnosu na stvarne obveze koje iznose 2.297.455,11 kune za 483.429,35 kuna. To znači da potraživanja pokrivaju nastale obveze.

Sedam EU projekata, NE spalionici

Na dnevnom redu našla se i točka Status EU i ostalih projekata. Trenutno je dogovoreno i odobreno 7 EU projekata, a osmi je u najavi. Izdvajaju se projekti izgradnje novog dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta, a tu su i sredstva dobivena za nabavku spremnika za selektivni otpad, zatim projekt WIFI for EU, koji će omogućiti brzi pristup internetu u samom centru i na parkiralištima, Newlight projekt donosi promjenu rasvjetnih tijela, a tu je i projekt uvođenja e-računa te Vidljivost i promidžba gospodarenja otpadom. U najavi je pak projekt uređenja središnjeg trga u Mariji Bistrici, koji bi donio promjenu betonskih ploča i novu rasvjetu.

Što se ostalih većih projekta tiče, u tijeku je treća i zadnja faza uređenja Doma kulture, u iznosu od 1,5 milijun kuna. Vijeće je na inicijativu predsjednika Teodora Švaljeka iznijelo i stav oko najava izgradnje spalionice u Konjščini u kojem se ističe izričito protivljenje gradnje takvog postrojenja. Također se podsjeća da tvrtka Komunalac i dalje otpad odvozi na odlagalište u Tugonicu, koje je već davno trebalo biti zatvoreno jer ne zadovoljava uvjete, a Općina Marija Bistrica, kroz svoje komunalno poduzeće Lijepa Bistrica miješani komunalni otpad odvozi u Piškornicu. Također, Švaljek se osvrnuo i na izjave načelnika Općine Konjščina Mirka Krznara u medijima o sastancima sa čelnicima Općine Marija Bistrica i napomenuo da je održan samo jedan takav sastanak na kojem se Općini Marija Bistrica nudio otkup 1% Komunalca, što je odbijeno. Također upućen je i apel jedinicama lokalne samouprave, čije smeće Komunalac odvozi u Tugonicu, da slijede primjer Marije Bistrice i pronađu način da se otpad odvozi na druge, legalne deponije, a ne u Tugonicu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Jadranska magistrala (DC8): -između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program