Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana prva Mala Ilirska škola ''Ivan Krizmanić''

U povodu obilježavanja 175. godišnjice osnutka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizirala je “Malu ilirsku škola Ivan Krizmanić


U povodu obilježavanja 175. godišnjice osnutka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizirala je “Malu ilirsku škola Ivan Krizmanić”, čija je završnica održana u subotu 14. listopada u Domu kulture u Mariji Bistrici, a počela je objavom likovno-literarnog natječaja. Ovogodišnja tema natječaja bila je “Gajica” pa su na likovni natječaj učenici slali radove s motivom Gajeve slovarice, dok je tema literarnog natječaja bila: “Prestanimo svaki na svojoj struni brenkati, složimo liru u jedno soglasje…”, iz proglasa Ljudevita Gaja u Danici iz 1835. godine. Na natječaj je ukupno pristiglo 200 radova 200 učenika (46 literarnih i 154 likovna) iz 23 škole iz cijele Hrvatske. Povjerenstvo za literarne radove kao predsjednica predvodila je prof. Dubravka Težak, uz nju članice su bile prof. Željka Horvat Vukelja, prof. Ivančica Tomorad i prof. Anita Klemar. O pristiglim likovnim radovima odlučivalo je povjerenstvo koje je kao predsjednik predvodio ilustrator i umjetnik Niko Barun, a članice su bile prof. Mirjana Drempetić Hanžić Smolić i prof. Ana Kaić.

Ukupno je dodijeljeno 12 nagrada i 11 pohvala. Kod učenika razredne nastave na literarnom natječaju prvu nagradu dobio je Lovro Golubić iz OŠ Braće Radić Koprivnica drugu Ana Uroić, OŠ Marija Bistrica, a treću Korana Grgac iz OŠ Braće Radić Koprivnica, a na likovnom natječaju najbolje je ocijenjen rad Donate Motočić iz OŠ Oroslavje, druga je bila Neva Novak iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a treći Matija Cicnjak iz OŠ Marija Bistrica. U konkurenciji učenika predmetne nastave među literarnim radovima prvo mjesto osvojio je Jakov Zrinščak iz OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice, drugo Mihaela Ričko iz OŠ Vladimira Nazora Budinščina, a treće Dario Labaš iz OŠ Marija Bistrica. Kod likovnih radova prva je bila Lucija Orečki iz OŠ Janka Leskovara Pregrada, druga  Elizabeta Jugovac iz OŠ Mate Balote Buje, a treća Tajana Mihaljinec iz OŠ Bedekovčina. Dodijeljene su i pohvale, a dobili su ih: Astra Aljinović Jesensky, OŠ Marija Bistrica i Helena Božić, OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice za literarne radove te Lucija Domitrek, OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice, Deja Martan, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i Luna Knezić, OŠ Oroslavje za likovne radove kod razredne nastave, kao i Ira Frka, OŠ Konjščina, Ana Ljubić – Repar, OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice i Tara Kos, OŠ Gornji Mihaljevec za literarne i Ana Glamuzina, OŠ Matka Laginje Zagreb, Melita Blažun, OŠ Janka Leskovara Pregrada i Ivana Žukina, OŠ Donja Stubica za likovne radove kod predmetne nastave.

Nagrađeni radovi objavljeni su i u prigodnom zborniku, uz popis svih učenika, koji su se javili na natječaj. Na samoj završnici neki su nagrađeni i pohvaljeni autori sami čitali svoje radove, a neke su čitali članovi dramske sekcije OŠ Marija Bistrica. Program su upotpunili Zbor i dva gitarska dua Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica. Prvu Malu ilirsku školu u Mariji Bistrici pozdravili su i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Snježana Husinec i ravnateljica OŠ Marija Bistrica. Nakon dodjele nagrada za nagrađene učenike i njihove mentore organiziran je izlet po Zagorju.  

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook