Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana 7. sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva

U planu rada Savjeta za razvoj civilnog društva rada za 2016. godinu jedna od najvažnijih aktivnosti je izrada Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije.


Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je u ponedjeljak, 8. veljače 2016. godine, nazočila 7. sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije koja je održana u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku.

U planu rada Savjeta za razvoj civilnog društva rada za 2016. godinu jedna od najvažnijih aktivnosti je izrada Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije. Na prethodnoj sjednici Savjeta je imenovana radna skupina za potrebe izrade same strategije, a aktivnosti na njezinoj izradi su nastavljene i na ovoj sjednici kojoj su nazočili  Sandra Pernar iz Ureda za udruge Vlade RH i. Igor Roginek iz Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH.

Gospođa Pernar je predstavila Nacionalu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, metodologiju izrade i donošenja, te iskustva u provedbi. Nacionalna strategija je strateški dokument koji izražava politiku Vlade RH u pogledu jačanja pravnog, financijskog i institucionalnog sustava potpore djelovanju organizacija civilnog društva kao važnih čimbenika društveno-ekonomskog razvoja Republike Hrvatske, ali i važnog sudionika oblikovanja i provedbe politika Europske unije.

Ovom je prilikom posebno naglašeno da se kod izrade županijske strategije mora voditi računa o tome da se aktivnosti realno planiraju, posebice s obzirom na raspoložive kapacitete, indikatori moraju biti mjerljivi i realni te da mora postojati kontinuirano praćenje provedbe.

U raspravi je posebno istaknuta važnost uspostave partnerskog odnosa između jedinica lokalne samouprave i županija s organizacijama civilnog društva, stvaranje mogućnosti za uključivanje organizacija civilnog društva u kreiranje javnih politika i donošenje ključnih dokumenta kroz proces javnog savjetovanja i uspostave županijskih odnosno općinskih i gradskih savjeta za razvoj civilnog društva ili vijeća udruga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook