Prethodni članak
Sljedeći članak

Odrađeni prvi proljetni radovi u Radobojskom trnacu


Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji s Općinom Radoboj provela je prve proljetne radove u Radobojskom trnacu koji su se sastojali od orezivanja voćaka, uređivanja gredice sa perunikama te sakupljanja i odvoza lišća i granja.

Radobojski trnac primjer je travnjačkog voćnjaka čiji razvoj seže u razdoblje kada je voće bila dragocjena hrana za preživljavanje na selu. U razdoblju razvoja intenzivne poljoprivrede travnjački voćnjaci izgubili su značaj u tom smislu. Danas kad se njihov broj znatno smanjio i raznovrsnost u prirodi je narušena, gleda se na drugi način. Budućnost travnjačkih voćnjaka je u rukama čovjeka, zato je potrebno probuditi svijest ljudi i očuvati prirodnu raznolikost koju smo naslijedili.    

Očuvanjem i održavanjem travnjačkih voćnjaka pomažemo očuvati biološku raznolikost i autohtone biljne i životinjske vrste. Ujedno se mnoge stare i zaboravljene sorte voća spašavaju  od nestajanja što u slučaju Radobojskog trnaca znači tradicija stara više od 100 godina. U trnacu se nalazi i hotel za korisne kukce, edukativne table, zelena učionica, kućice za ptice i ježa te dječje igralište.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook