Prethodni članak
Sljedeći članak

Odličnim nastupom Zoran Predin otvorio Festival monodrame u Krapinskim Toplicama

Festival monodrame u Krapinskim Toplicama, koji traje sve do subote, nastavlja se večeras od 20 sati monodramom 'Govorite li hrvatski?' koju izvodi Joško Ševo


Sjajnim glumačko - kantautorskim programom Zorana Predina, koji je sinoć premijerno izveden u Domu kulture u Krapinskim Toplicama,  otvoren je II. Festival monodrame Monok@. Riječ je, zapravo, o svojevrsnoj kombinaciji stand-upa, glazbenih točaka i cabareta, a kako je ovaj novi umjetnički izričaj popularnog slovenskog glazbenika nastao, pojasnio je on sam.

-Na početku je bila moja pjesma. Onda se pojavila jezična barijera. Na svojim prvim koncertima u Hrvatskoj, umjesto direktnog prevođenja tekstova, što bi bilo očekivano i dosadno, izmislio sam posebne, originalne najave, zapravo neke vrste komunikacijskog ključa, koji je otvarao vrata razumijevanja kod moje publike. S takvim kratkim pričama i autorskim vicevima, opisivao sam poante tekstova u pjesmama, koje sam tada pjevao na svojim koncertima – rekao je Predin.

U svakom slučaju, kad je počinjao s takvim načinom komunikacije, na našim prostorima za to još nije bilo nekog posebnog naziva. -Izmišljao sam suvremene, svima razumljive životne situacije, koje sam izveo na bini na način, kojeg danas zovu Stand up. Ranih osamdesetih takav oblik komunikacije sa publikom još nije imao ime, pa su me u kritikama mojih koncerata, najčešće nazivali kabaretskim kantautorom, trubadurom, koji između pjesama komunicira s publikom. Moj veliki uzor bio je i ostao do dan danas, moj kolega, gospodin Jimmy Stanić. Crni humor, aktualne dosjetke i šarmantna dvosmislenost su uvijek moderni publici otvorene duše, koja od koncerta traži ono nešto više – zaključio je Predin.

Nakon sinoćnjeg fenomenalnog nastupa Predina, koji je oduševio brojnu topličku publiku, Festival monodrame u Krapinskim Toplicama, koji traje sve do subote, nastavlja se večeras od 20 sati monodramom 'Govorite li hrvatski?' koju izvodi Joško Ševo.

Monodrama Govorite li hrvatski premijerno je izvedena 11.veljače 1994.  godine u Dramskom kazalištu Gavella.  Joško Ševo na pitanje Govorite li hrvatski? odgovara stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca. Tako se u ovoj predstavi mogu čuti tekstovi Ive Vojnovića, Ivana Gundulića, tekst Bašćanske ploče, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnoge druge. Predstava je namijenjena najrazličitijoj publici kojoj glumac obnavlja sjećanja na hrvatsku baštinu i tako je brani od zaborava. Ulaznice za večerašnju predstavu mogu se kupiti direktno na blagajni na ulazu u Dom kulture u Krapinskim Toplicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook