Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlična najava: Zagorski poljoprivrednici koristit će vjetroelektrane i solarnu energiju


U Krapini su danas dodijeljeni ugovori poljoprivrednim udrugama koje su ostvarile pravo potpore na svoje projekte i programe preko javnog poziva Krapinsko – zagorske županije.

Županijska pročelnica Sanja Mihovilić pojasnila je da se radi o javnom pozivu koji prepoznaje potrebe udruga u poljoprivredi, kako se može popraviti i educirati članstvo, proizvodni procesi uzgojnom dijelu još više unaprijediti i steći nova znanja i vještine i da bi članovi udruga bili što produktivniji. - Ovogodišnji natječaj je standardni, za edukaciju  te organizaciju i sudjelovanje na izložbama i sajmovima, registraciju robnih marki te promociju poljoprivrednih proizvoda – rekla je Mihovilić.

Ove je godine pristiglo 12 zahtjeva, od toga je bilo prihvatljivo 11 zahtjeva udruga, koje su ostvarile potporu u visini 70 posto planiranih aktivnosti odnosno 13.344 eura.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Dobra kapljica Pregrada Rober Gretić zahvalio je u ime svih udruga na potpori. - Puno nam to koristi, u Pregradi, od kada sam ja predsjednik udruge, otvorilo se šest novih vinarija. Nastavite s takvim potporama – poručio je Gretić te istaknuo da pregradska udruga surađuje s nekim drugim udrugama i stručnim službama na projektu smanjenja otiska ugljičnog dioksida. – Radi se o tome kako napraviti novu održivu proizvodnju vina i održivost vinograda. Krenuli smo s aktivnostima vezano za vjetroelektrane, solarnu energiju, digitalnu transformaciju i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Južna Štajerska je ogledni primjer toga, kod njih su solari i vjetroelektrane otišli na viši nivo i nadam se da će to biti korisno za sve nas – rekao je Gretić.

Župan Željko Kolar zahvalio je udrugama na organiziranom radu i usavršavanju članova te je istaknuo kako se po prijavama vidi da se udruge sada bave nekim stvarima kojima se prije nisu, a sve obzirom na klimatske promjene koje su promijenile mnogo toga u načinu poljoprivredne proizvodnje, osobito vezano na razne bolesti nasada te elementarnih nepogoda koje nas u posljednje vrijeme pogađaju u velikoj mjeri.

-Ono što je vidljivo jest da se obnovljivi izvori energije itekako mogu primjenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Kolar i dodao kako je potrebno znanja iz drugih naprednijih regija pokušati implementirati kod nas, kako bi se postizali još bolji rezultati. – A mi ćemo kroz mjere ruralnog razvoja i manifestacije pokušavati pomoći u brendiranju, promociji i povećanju proizvodnje, dok ste za kvalitetu vi sami zaduženi i tu se odlični – zaključio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook