Prethodni članak
Sljedeći članak

'Odgovorno i savjesno za ljepše i urednije Stubake'

Općina Stubičke Toplice moli svoje mještane


foto: ilustracija

Mole se vlasnici i korisnici zemljišta koje je zaraslo visokom travom, korovom i šikarom, a osobito ambrozijom da redovito održavaju i redovito kose svoja dvorišta i zemljišta, a osobito redovito režu živicu, uklanjaju šikaru, smeće, građevinski otpad, i održavaju travnate površine na način da trava ne bude viša od 20 cm, u dvorištu i ispred ograde. Također molimo vlasnike i korisnike dvorišta i ostalih parcela uz cestu da uklone sve grane od živice i stabala, koje su se nadvile nad cestu ili pločnik, i na taj način doprinesu boljoj preglednosti i većoj sigurnosti svih sudionika u prometu, mole iz Općine Stubičke Toplice.

Naime, naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije određeno je da su vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije: agrotehničke, mehaničke i kemijske.

Poljoprivrednim zemljištem smatra se i zemljište koje je u katastru upisano kao poljoprivredna kultura, a nalazi se u izdvojenom građevinskom području, dok nije privedeno namjeni.

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, propisana je novčana kazna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi  od 500,00 do 15.000,00 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500,00 do 15.000,00 kuna. Ovoj kazni treba pribrojiti i troškove prekršajnog postupka.

Više o mjerama uklanjanja ambrozije

Obveznici uklanjanja ambrozije dužni su tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju sljedećim mjerama:

agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;

 mehaničkim: međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka;

 kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto u smjeru unutrašnjosti, osobito na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, na većini cesta u priobalju i na graničnim prijelazim...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program