Prethodni članak
Sljedeći članak

OD SAD LOVCI SMIJU POSTUPATI I VAN LOVIŠTA: Lisice i čagljevi sve više rade štete na domaćinstvima

Općina Bedekovčina prva u našoj županiji donijela Program zaštite divljači za površine izvan lovišta


U Bedekovčini je održana konferencija za medije na temu izrade Programa zaštite divljači za površine izvan lovišta koji će obuhvatiti razdoblje od 1. travnja 2019. godine do 31. ožujka 2029. godine. Konferenciji za medije prisustvovali su načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban te njegov zamjenik Janko Buzjak,tajnik Lovačkog saveza Krapinsko – zagorske županije Mario Vodolšak te Ervin Martinuš, stručni suradnik kod izrade Programa zaštite divljači sa Lovačkim savezom KZŽ.


Kako je rečeno na konferenciji, Općina Bedekovčina se susreće s problemom pojavom divljači, a osobito lisica na površinama izvan lovišta što predstavlja ugrozu za zdravlje i imovinu stanovnika, bilo da se radi o naletu vozila na divljač, pljenidbi domaćih životinja, uništavanju usjeva i slično.

-S ciljem rješavanja navedene problematike te pružanja sigurnosti kako našem stanovništvu tako i samoj divljači koja se nalazi izvan lovišta krenuli smo, u suradnji s Lovačkim savezom KZŽ, u izradu Programa zaštite divljači za površine izvan lovišta. Ishodili smo potrebne suglasnosti na Program od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva poljoprivrede te je Program zaštite divljači kao desetogodišnji program jednoglasno donesen i od strane Općinskog vijeća Općine Bedekovčina. Time smo postali prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja je donijela navedeni Program, na što sam iznimno ponosan. Želio bih zahvaliti na uspješnoj suradnji i pomoći Lovačkom savezu KZŽ, a osobito Mariu Vodolšaku koji je dao iznimno veliki doprinos izradi Programa – istaknuo je načelnik Ban.

- Ovaj plan će omogućiti pristup lovcima, ljudima koji su osposobljeni za obavljanje lova u ugroženi dio (kućanstvo, staja ili dvorište) uz prihvaćeni protokol koji se mora donijeti na području grada ili općine. Taj protokol o postupanju je sljedeći korak koji moramo napraviti gdje ćemo moći uključiti i policijske djelatnike jer svaka upotreba vatrenog oružja unutar naselja i u zoni od 100 metara do naselja je neprihvatljiva. Ako su u tom momentu ugroženi ljudi i njihove imovine, može se sa tim protokolom pristupiti rješavanju bilo da je to direktan odstrel divljači koji ugrožava stanovništvo ili istjerivanje divljači s tog područja, sve ovisi o situaciji – istaknuo je tajnik Vodolšak.

Ervin Martinuš, stručni suradnik kod izrade Programa zaštite divljač je napomenuo kako je divljači u naseljenim mjestima sve više. Dodao je kako se uz lisice pojavljuju čagljevi i dabrovi koji sve više rade štetu na domaćinstvima i u blizini.

Rečeno je kako su u postupak izrade Programa zaštite divljači za površine izvan lovišta krenule i Općina Lobor i Općina Veliko Trgovišće. Također, obavljen je i niz razgovora sa gradonačelnicima i načelnicima u vezi sa postupanjem u ovaj program jer se do kraja ove godine zakonski svi gradovi i općine moraju priključiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook