Prethodni članak
Sljedeći članak

'Od projekata komunalne infrastrukture najznačajnija je izgradnja produžetka Ulice Frana Galovića, koja će postati nova žila kucavica Krapine'

Uoči proslave Dana grada Krapine i Župe sv. Nikole biskupa razgovarali smo s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem


Zl: Prošla je godina dana od posljednjeg Dana grada. Što je obilježilo ovu godinu u Krapini?

Gregurović: Ovo je godina u kojoj je započeto nekoliko značajnih projekata. Posebno bih želio istaknuti završetak dva igrališta - rekonstrukciju školskog sportskog igrališta kod OŠ Augusta Cesarca te izgradnju novog igrališta u naselju Šabac, a postojeća igrališta dopunjavana su novim spravama. Izrađuje se i projektna dokumentacija za nova 4 igrališta, to su Zagora, Žutnica, Tkalci 1 i Tkalci2, koja bi se trebala realizirati iduće godine. Nastavit ćemo s izradom projekata, jer želimo omogućiti igrališta u svim krapinskim naseljima. Od projekata komunalne infrastrukture najznačajnija je izgradnja produžetka Ulice Frana Galovića, koja će postati nova žila kucavica Krapine, a stvarna važnost te ceste tek će se vidjeti po njezinom otvaranju. Izdvojio bih i rekonstrukciju podzemne infrastrukture u Ulici Antuna Mihanovića u južnoj zoni. Mijenja se vodovod, odvodnja, plin, a potom će se ulica urediti i površinski. Želja nam je da je do konca godine presvučemo asfaltnim slojem. Ove je godine zamijenjena i podzemna infrastruktura u Ulici Ilirskog pokreta, a u pripremi je i projektna dokumentacija za Ulicu kralja Tomislava i dvije manje ulice u Šapcu.

ZL: Koje biste još projekte koji su u tijeku izdvojili?

Gregurović: U tijeku je postupak nabave za dogradnju gradskog dječjeg vrtića Gustav Krklec, kako bismo u idućoj pedagoškoj godini mogli upisati dvije dodatne odgojne grupe. Potpisan je i ugovor za sanaciju klizišta u Tkalcima, na Vrhovčevom brijegu, za što nam je odobreno 310 tisuća kuna preko Ministarstva graditeljstva i uskoro bi trebali krenuti radovi. Odobrena su nam i sredstva za izradu projektne dokumentacije za Šemničke toplice. Bitan su nam partner i Hrvatske ceste. Što se tiče druge faze izgradnje spojne ceste Zabok – Krapina na dionici od Sv. Križa Začretja do Lepajaca raspisan je natječaj i proveden postupak javne nabave. Procijenjena vrijednost bila je 68 milijuna kuna plus PDV, pristiglo je 8 ponuda, u tijeku je njihova ocjena i nadam se da bi nakon odabira izvođača na proljeće mogli krenuti radovi. Hrvatske ceste imale su javnu nabavu za još dva značajna projekta na području grada Krapine. To su rekonstrukcija vijadukta kod separacije na sjevernom dijelu Ulice M. Gupca, čija je vrijednost 6,8 milijuna kuna plus PDV, kao i nadvožnjaka na Zagorskoj magistrali u Polju Krapinskom, u vrijednosti  900 tisuća kuna plus PDV, za što su također provedeni postupci javne nabave. Veseli nas da je pri kraju izrada studije utjecaja na okoliš za izmještanje državne ceste D206 od Krapine prema Tkalcima, koja bi trebala zaobići naselje Šabac iz Bobovja. Vjerujem da će do konca godine biti izrađena studija utjecaja na okoliš, pa će se moći raspisati natječaj za izradu projektne dokumentacije. Nedavno je izdana i građevinska dozvola za rekonstrukciju državne ceste D74 od Žutnice do Gorjaka, u tijeku je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i potom se očekuje raspisivanje natječaja, pa se nadamo se da bi to moglo biti u drugoj polovici sljedeće godine.

 ZL: U kojoj je fazi zanimljiv projekt 'Crna kraljica'?

Gregurović: Pri kraju je projektna dokumentacija za taj projekt, koji ćemo predstaviti javnosti za Dan grada Krapine. Na neki će način imati svoju premijeru i moći će se vizualno vidjeti što on nosi. Projektom će biti obuhvaćeno uređenje cijelog lokaliteta Stari grad, a atraktivno je što se projektira viseći most koji će povezati lokalitete Hušnjakovo i Josipovac. Možda to financijski nije najveći projekt za koji su nam odobrena sredstva iz fondova EU, ali smatram da će ne samo promijeniti vizuru grada nego i utjecati na njegovu budućnost odnosno značajno doprinijeti turističkom i gospodarskom razvoju Krapine. Možda sada cijeli projekt izgleda pomalo utopistički, ali i 90 - tih godina, kada su krenule prve ideje za izgradnju novog Muzeja krapinskih neadertalaca na Hušnjakovom, vjerojatno je malo tko u samom startu vjerovao da će se to uspjeti graditi s obzirom na potrebna sredstva. Ali eto, muzej je realiziran, pa se iskreno nadam da će i projekt Crna kraljica biti ostvaren, na dobrobit grada Krapine.

ZL: Kako ste općenito zadovoljni ovom godinom, je li bilo nekih planova ili želja koje se nisu uspjele ostvariti u proteklom razdoblju?

Gregurović: Iz europskih fondova jako je puno novaca došlo u našu županiju, pokrenuto je puno projekata i građevinska operativa je zasićena te su stoga cijene prilično porasle. Žao nam je što smo morali ove godine poništiti natječaj za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta na području grada Krapine, jer su cijene dobivene na natječaju bile daleko veće od procijenjenih vrijednosti. No, natječaj planiramo raspisati odmah nakon Nove godine. Čovjek nikada ne smije biti u potpunosti zadovoljan i naravno da bih bio puno sretniji da smo uspjeli realizirati još te neke stvari koje smo si zacrtali. No, što se tiče tih projekata koji nisu ostvareni, oni nisu propali već se samo malo odužila odnosno odgodila njihova realizacija i nadam se da ćemo ih uspjeti ostvariti u narednom periodu, na zadovoljstvo svih građana Krapine.

ZL: Započeo je još jedan Prosinac u Krapini. Što on donosi Krapinčanima i njihovim gostima?

Gregurović: Krapina živi bogatim kulturnim životom i tijekom cijele godine održavaju se razne manifestacije, počevši od Fašnika, preko GFUK – a, Noći pračovjeka, Ljeta u Krapini. Iza nas je i odličan i rekordno posjećen Tjedan kajkavske kulture, a Prosinac u Krapini neizostavan je dio godišnjeg programa manifestacija. Program je i ove godine bogat, pun događanja. Svake subote zapalit ćemo na našem središnjem trgu adventske svijeće uz prigodan program i pozivam sve da pogledaju program, pronađu nešto za sebe, posjete pripremljena događanja te se dobro provedu i uživaju u krapinskim događanjima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook