Prethodni članak
Sljedeći članak

Od osnivanja 1967. godine u zabočkom rodilištu rođeno je oko 50 tisuća Zagorki i Zagoraca

O rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana razgovarali smo s voditeljem Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, doc. dr. sc. Rajkom Furešom, prim. dr. med.


Tijekom 2019. godine u rodilištu Odjela ginekologije i porodništva OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana bilo je 793 poroda. Rođena su 803 novorođenčeta, 395 dječaka te 405 djevojčica. - Na žalost, niti naše rodilište nisu zaobišli negativni demografski procesi, tako da je u odnosu na 2018. godinu bilo 80 poroda manje. Najčešći je i dalje vaginalni porod, dok poroda carskim rezom ima oko 17%. Kako bi omogućili što bolje uvjete našim rodiljama, prije četiri godine smo prvi na području Hrvatske uveli obezboljavanje poroda dušičnim oksidulom, koji je najsuvremenija metoda, bez štetnih učinaka za majku i djete. Vrlo brzo ćemo u rutinsku primjenu uvesti i bezbolni porod epiduralnom anestezijom. Možemo se podičiti kontinuiranom edukacijom naših djelatnika, i omogućavanja najboljih uvjeta rađanja, među kojima ističemo mogućnosti alternativnih načina rađanja, od sjedećeg i čučečeg do poroda na specijalnom stolčiću – kaže dr. Fureš.

Prvi porođaj 1967. godine

Rodilište je osnovano 1967. godine. Od 1997. godine, među prvim je rodilištima na području Hrvatske koja nose prestižnu titulu terana „Rodilište prijatelj djece“. Titula je već tri puta obnavljana. - Kvalitetan rad u našem rodilištu je prepoznat i time što smo bili među četri rodilišta uključena u pilot projekt „Rodilište prijatelj majki i djece“, koje je provodilo Ministarstvo zdravstva i UNICEF – dodaje dr. Fureš. Od osnivanja 1967. godine u zabočkom rodilištu rođeno je 50- ak tisuća Zagorki i Zagoraca.Prvi porođaj bio je 24.9.1967., Štefice Skozrit iz Špičkovine, a od tada rodilište djeluje neprekidno do današnjeg dana. - Ponosni smo na veliko priznanje koje nam je Ministarstvo zdravstva ukazalo uvrštavanjem našeg rodilišta u pilot projekt Ministarstva zdravstva „Rodilište prijatelj majki“ – kaže dr. Fureš. Kao najvažnija odrednica programa ističe se promicanje dojenja te provođenje Deset koraka za uspješno dojenje. Sama inicijativa Rodilišta prijatelji djece pokrenuta je 1991. godine od strane UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se osigurala podrškama majkama za dojenje. Kroz kontinuiranu edukaciju i ulaganja u opremu stvoreni su preduvjeti za stalni zajednički boravak majki i djece tijekom cijelog boravka u rodilištu. Majke su cijelo vrijeme sa svojom djecom, i to od trenutka poroda, do otpusta iz rodilišta.

Među najljepšim rodilištima

- Uz pomoć ravnateljstva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, donatora i Krapinsko - zagorske županije, uloženi su značajni napori za uređenjem i opremanjem rodilišta, tako da danas s ponosom možemo reći da smo jedno od najljepših rodilišta na području Republike Hrvatske. Upravo je uz potporu Udruge "Ponos domovine" i Krapinsko zagorske županije, dovršena akcija nabave transportnog inkubatora za skrb namlađih zagorki i zagoraca kojima je potrebna skrb u Kliničkim ustanovama. Isto tako uz pomoć Krapinsko - zagorske županije uskoro ćemo biti bogatiji za najsuvremeniji CTG uređaj sa bežičnim sondama, koji će omogučiti još bolje uvjete rađanja u našem rodilištu te značajno utjecati na naše aktivnosti na planu humanizacije poroda – ističe dr. Fureš, dodajući i vrhunsku suradnju sa Županijskim koordinacijskim timom za promociju dojenja. - Danas, 23 godine nakon dobivanja prestižne titule „Rodilište prijatelj djece“, s još većim žarom, činit ćemo sve da se naše trudnice, rodilje, babinjače i novorođenčad tijekom boravka u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana, kako na Odjelu ginekologije i porodništva tako i na odjelu pedijatrije, osjećaju sretno i zadovoljno. Zadovoljstvo majki i djece nama je najveća stimulacija za još kvalitetniji i predaniji rad na planu još potpunije implementacije programa „Rodilište prijatelj djece“ te što skorije dostizanje uvjeta za postizanje titule „Rodilište prijatelj majki i djece“ – zaključuje dr. Fureš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook