Prethodni članak
Sljedeći članak

Od obveze testiranja izuzete su osobe koje su bile proglašene 'vjerojatnim slučajem', no takvo se pravo ne može steći retrogradno

Osobe koje trebaju takvu potvrdu mogu je dobiti samo ako su i službeno bili zavedeni kao vjerojatni slučajevi u vrijeme bolesti kontakata, a tada su mnogi izbjegavali priznati simptome zbog straha od izolacije


Pred vratima brojnih ordinacija liječnika opće prakse ovih dana u redovima čekaju necijepljene osobe koje se nadaju da će uspjeti dobiti potvrde koje će im umjesto testa vrijediti za ulazak u državne i javne službe. Oni su, naime, pročitali kako su od obveze testiranja, prema Odluci stožera, izuzete osobe koje su bile proglašene 'vjerojatnim slučajem' jer su u bliskoj obitelji imale dijagnosticirane COVID bolesnike, a da se pritom uopće nisu podvrgnuli PCR testiranjem, piše Jutarnji.hr.

Velik dio njih pomislio je da će takvo pravo moći steći retrogradno, samo na temelju činjenice da su u obitelji imali bliske COVID bolesnike, no ovih su dana saznali da to nije tako jednostavno te da je za dobivanje statusa vjerojatnog slučaja ipak bilo potrebno zadovoljiti neke uvjete.

Prvo, da bi osoba dobila status vjerojatnog slučaja bez testiranja, ona je u vrijeme obolijevanja bliskih članova obitelji i sama trebala razviti simptome COVID-a. Drugo, zbog pojave simptoma trebala se javiti svojem liječniku koji bi u telefonskom razgovoru potom napravio anamnezu te utvrdio da se radi o vjerojatnom slučaju oboljenja te da su simptomi nedvojbeno takvi da osobu nije potrebno slati na PCR testiranje.

Takav liječnik potom osobu u sustavu i njenom liječničkom kartonu i službeno mora zavesti kao "vjerojatan slučaj" – dakle dodijeliti joj posebnu šifru UO7.2 - a što je preduvjet da bi osoba danas mogla dobiti potvrdu s kojom može ulaziti u državne i javne institucije.

Potvrdila je to Jutarnjem listu i liječnica obiteljske medicine Ines Balint. Pojasnila je da su se statusi vjerojatnih slučajeva dodjeljivali u vrijeme trećeg vala pandemije kad na tržištu nije bilo dovoljno testova zbog čega su liječnici osobe koje su imale simptome te bile u kontaktu s dokazano bolesnim osobama proglašavali vjerojatnim slučajevima iako ih nisu testirali. - Dakle, osobe koje trebaju takvu potvrdu mogu je dobiti samo ako su i službeno bili zavedeni kao vjerojatni slučajevi u vrijeme bolesti kontakata. Nažalost, tada smo imali situaciju da izbjegavali priznati da imaju simptome zbog straha od izolacije, a sada nam se javljaju, agresivni su i žele papir. No mi to retrogradno ne možemo priznavati - kazala je Balint za Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook