Prethodni članak
Sljedeći članak

Od nedavno traju opsežni i zahtjevni radovi na obnovi i sanaciji crkve Presvetog Trojstva

Riječ je o opsežnim radovima koji će potrajati nekoliko godina, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za ovu je godinu doznačilo 150.000 kuna.


U Donjoj Stubici aktualni su radovi na sanaciji župne Crkve Presvetog Trojstva. Riječ je o opsežnim radovima koji će potrajati nekoliko godina, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za ovu je godinu doznačilo 150.000 kuna. Sanacija je bila prijeko potrebna, jer je već počela padati žbuka. - U suradnji s konzervatorima i Ministarstvom kulture počeli smo liječiti crkvu od vlage – rekao je donjostubički župnik, vlč. Ivan Brlečić.

Župa ima tri crkve

Prvi spomen Stubice datiran je u daleku 1209., u povelji ugarskog kralja Andrije II svojem vjernom pristaši županu Vratislavu. Župa Presvetog Trojstva spominje se u popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine, dok se sama crkva spominje 1346. g., prilikom diobe posjeda, u ispravi kojom Nikola Toth Susedgradski dobiva u posjed Stubicu i Slani Potok. Ipak, povjesničari se slažu kako je prisutnost kršćanstva na području Stubice neupitna već od najranijih stoljeća. Danas župa Donja Stubica obuhvaća područje grada Donja Stubica i pripadajućih naselja te broji oko 5000 vjernika. U posjedu župe su tri crkve.

Požari, potresi…

Župna crkva posvećena Presvetom Trojstvu, kroz stoljeća je stradavala u požarima i potresima te je današnji neogotičko-renesansni izgled poprimila obnovom nakon velikog potresa 1880. Zvonik crkve izgrađen je po uzoru na stari zvonik zagrebačke katedrale. Najstariji dio crkve je samo svetište koje je potječe iz 15.st.Osim župne crkve, u posjedu župe su i kapelice sv. Antuna Pustinjaka u Matencima (17.st.) te kapelica sv. Marka Križevčanina u Lepoj Vesi koja je izgrađena 2003. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook