Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 154 Vladina dužnosnika samo dvoje ih je iz Zagorja

Unatoč velikom broju dužnosničkih mjesta u Vladi Andreja Plenkovića, s područja Krapinsko-zagorske županije među njima ih je tek dvoje i to Mario Antonić, HDZ-ovac iz Huma na Sutli, te Nevenka Benić, nestranačka osoba iz Krapine


Iako se u svakoj predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora redovito najavljuju smanjenja broja ministarstava, broja Vladinih dužnosnika i općenito zaposlenika u velikom i skupom državnom aparatu, najčešće se nakon izbora ta obećanja zaborave. Čak štoviše, nerijetko je slučaj da se upravo dogodi suprotno, odnosno, da se broj Vladinih dužnosnika poveća.

Tako je u aktualnoj Vladi na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, trenutno dvostruko više dužnosnika nego prije deset godina, odnosno, sa tadašnjih 75 narastao je na čak 154. Prema pisanju 24 sata, svi oni imaju plaće između 13 i 20 tisuća kuna, a njihov broj vjerojatno će i dalje rasti, obzirom da još uvijek ima nepopunjenih pomoćničkih i državnotajničkih mjesta u ministarstvima.

Prema objavljenim podacima, najviše državnih tajnika i pomoćnika ima ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, njih čak jedanaest, a najmanje ministar državne imovine Goran Marić, njih tek troje. Poprilično skromni u zapošljavanju su i u Ministarstvu financija, kao i u Ministarstvu branitelja, sa po četiri državna tajnika i pomoćnika, a zanimljiv je podatak i da ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić ima više državnih tajnika i pomoćnika (njih 9) nego što to imaju, na primjer, ministar vanjskih ili ministar unutarnjih poslova. S deset državnih tajnika i pomoćnika, pri samom vrhu ljestvice 'najnapučenijih' ministarstava je Ministarstvo obrazovanja, a devet ih ima i ministar prometa Oleg Butković.

Ipak, unatoč velikom broju dužnosničkih mjesta u Vladi Andreja Plenkovića, s područja Krapinsko-zagorske županije među njima ih je tek dvoje i to su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, HDZ-ovac iz Huma na Sutli, te državna tajnica u Ministarstvu branitelja, Nevenka Benić, nestranačka osoba iz Krapine. Antonić je u visoku politiku ušao u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića, kada je postao pomoćnik ministra poduzetništva, dok je Nevenka Benić, zapravo, zaposlena u Ministarstvu branitelja na raznim mjestima i dužnostima još od 2004. godine. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook