Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 15. prosinca do 8. siječnja policijska akcija 'Mir i dobro'

Pirotehnička sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Već tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju "Mir i dobro".

Operativna akcija započinje danas, 15. prosinca i traje do 8. siječnja 2019. godine, a provodi se radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine, sprečavanja činjenja kaznenih djela, zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari te pirotehničkih sredstava . Osnovni cilj je spriječiti ozljeđivanje osoba i oštećenje imovine.

U vrijeme blagdana, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Pirotehnička sredstva razreda I. najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Za sigurnu uporabu važno je da pirotehnička sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je nesigurno i opasno.

"Manje oružja, manje tragedija" – predajte oružje bez sankcija

Još je uvijek u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija“ kojom Vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava. Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook