Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 100 milijuna kuna za nadoknadu šteta, Zagorcima samo 280 tisuća

Nakon ovogodišnjeg mraza i tuče brojni su Zagorci prijavljivali štete, no očito su to neki od njih učinili uzalud


Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda donijelo je odluku o raspodjeli 100 milijuna kuna, piše današnje izdanje Zagorskog lista. Riječ je o sredstvima koja su rebalansom Proračuna predviđena za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, a kojih je ove godine uistinu bilo napretek.

U Zagorju je, uz proljetni mraz, posebno velike štete nanijela tuča, koja je u nekim predjelima Krapinsko-zagorske županije u više navrata sasvim uništila vinograde, voćnjake, povrtnjake i ostale poljoprivredne usjeve, kao i neke građevine. Iako su predviđena sredstva povećana s 20 na 100 milijuna kuna, Zagorci nisu baš najbolje prošli. Na štetu koja je prijavljena u iznosu od 7,5 milijuna kuna, Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno je tek 280 tisuća kuna.

Potvrdio je to Zagorskom listu saborski zastupnik i član Povjerenstva Marko Vešligaj.  -Za Grad Pregradu predviđeno je 135 000 kuna za nadoknadu šteta na poljoprivrednim usjevima i građevinama nastalih zbog tuče u 7 mjesecu. S obzirom da sam odmah nakon navedenih nepogoda tražio pomoć u Hrvatskom saboru od Vlade RH , mogu reći da nisam zadovoljan sa odobrenim sredstvima , jer ukupno prijavljene štete samo na području grada Pregrade bile su 3,9 milijuna kuna. Nisam očekivao naknadu cjelokupnog iznosa, ali jesam veća sredstva za Zagorje, što sam i amandmanima na proračun i tražio. Ovaj iznos poslužit će tek za manji dio šteta te iako predstavlja određeni pomak, cijeli sustav nije dobar i treba hitne promjene, jer primjerice prošle godine štete u KZŽ bile su puno veće, iznosile su 52 milijuna i za to je dobiveno samo 205 tisuća kuna za voćare. Bez jasne politike sufinanciranja osiguranja poljoprivrednih usjeva od strane države, biti ćemo opet osuđeni da dobijemo nešto malo novaca i to samo ako rebalansom ostane nešto više na kraju godine za raspodijeliti, kao što je to bio slučaj ove godine – rekao je Marko Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook