Prethodni članak
Sljedeći članak

OD 1. TRAVNJA KOMPLETNO ZATVARANJE PRUGE: Vlakove će zamijeniti autobusi, a predviđaju se kašnjenja od 15 – ak minuta

Po završetku obove pruge skratit će se vozna vremena vlakova za 30 posto, odnosno putničkih vlakova na 28 minuta, a brzih vlakova na 14 minuta


U Zaboku je danas održan sastanak predstavnika HŽ Putničkog prijevoza s predstavnicima Krapinsko – zagorske županije te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, na temu organizacije prometa tijekom radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zabok – Zaprešić.

Podsjetimo, zbog radova na šest mjeseci obustavlja se sav željeznički promet na dionici Zaprešić – Zabok, od 1. travnja do 1. listopada 2019. ta dionica bit će zatvorena za sav željeznički promet. U tom razdoblju putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi koji će voziti po voznom redu vlakova. Dio autobusa vozit će izravno na relaciji Zaprešić – Zabok i obratno, a dio će se zaustavljati u svim stajalištima. Također, autobusi će prevoziti putnike na relaciji Zabok –Gornja Stubica i obratno umjesto osam vlakova koji radnim danom voze između 14 i 19 sati. Zbog veće cestovne udaljenosti između kolodvora te eventualnih gužvi na cestama očekuje se produljenje voznog vremena autobusa od 10 do 15 minuta u odnosu na vozni red vlakova. Detalje zamjenskog autobusnog prijevoza – gdje se točno nalaze autobusna stajališta, umjesto kojih vlakova voze brze ili spore autobusne linije te u koje dane u tjednu ne voze – putnici mogu saznati iz letaka koji se nalaze u vlakovima,  kolodvorima i stajalištima.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić istaknuo je da će alternativni prijevoz autobusima HŽ Putnički prijevoz zajedno s JLS pokušati napraviti na najbolji mogući način. - Objavit ćemo i sam vozni red na tim stajalištima na kojima će se zadržavati autobusi umjesto vlakova. Ovdje ima prosječno oko 3000 putnika dnevno i nastojit ćemo na najbolji mogući način to sve organizirati. Putnike ćemo zamoliti za strpljenje, sigurno organizacija autobusima i presjedanje u Zaboku i Zaprešiću neće biti konformo kao vlakom.  Bit će dvije linije autobusa, brza autobusna linija i isto tako i spora autobusna linija koja će se zadržavati na svim mjestima. A spora linija će imati određena zakašnjenja i u tom smislu želimo  zamoliti za strpljenje u takvim uvjetima, jer će to trajati 6 mjeseci, do 1. listopada, a nakon tog datuma će se dionica po 8 sati zatvarati. Sve skupa će trajati, koliko imam informacije od HŽ Infrastukture, najkasnije do srpnja 2021. godine. Autobusi ne mogu stajati na željezničkim stajalištima, fizički to nije moguće, zato nam je bitna lokalna zajednica, s njima organiziramo na način da najbliže željezničkog stajališta stanu autobusi ili na nekakvim postojećim autobusnim stanicama. Tamo će biti izvješeni vozni redovi i oznake HŽ PP autobusi, u tom smislu ćemo nastojati i putem medija informirati javnost i zajednicu koja su to mjesta zaustavljanja – rekao je Ukić.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je investicija počela. - Pohvaljujem direktora HŽ Putnički i njegovu ekipu, da su došli na lice mjesta, da su preko Županije zamolili da sazovem sastanak koordinaciju svih načelnika i gradonačelnika i da se detaljno upoznaju s prijedlogom samog načina kako će se prijevoz organizirati, da mi eventulano damo neke prijedloge i sugestije, da naši ljudi što manje osjete tu promjenu, iako moramo biti svjesni da će biti problema. Ono što je dobro je da ćemo imati i brzu i sporu liniju i da će trebati, pogotovo u Zaboku, organizirati kompletno gradski prijevoz i parkiranje na drugačiji način, s obzirom da će se kroz Zabok iskrcavati i ukrcavati negdje oko 3500 putnika dnevno, što je velik broj.

I na županijskim cestama napravit ćemo nekakva privremena okretišta ili dodatna ugibališta, da bi prijevoz putnika bio siguran. Znači, kroz ovakvu alternativnu organizaciju samog prijevoza treba posebnu pozornost posvetiti i sigurnosti. Naše sugrađanke i sugrađane pozivam na stpljenje – zaključio je župan Kolar.

Gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek rekao je da je Zabok spreman, jer je već bilo sličnih situacija, kada su se radile rekonstrukcije pruge prema Krapini i prema Stubici. - Mi smo već pripremili određene zahvate u prometu u regulaciji prometa , koje će omogućiti da autobusi i prekrcaj putnika s vlakova na autobuse bude efikasniji i jednostavniji. Prekrcaj će biti u postojećoj Kolodvorskoj ulici, da skratimo na najmanju moguću mjeru da putnici previše pješače od vlakova do autobusa i obrnuto. U ovom trenutku, započela je izgradnja upravljačke zgrade s kompletnom elektrifikacijom i upravljanje sa sustavom, radi se polaganje kablova za sve sustave koji trebaju u budućnosti funkcionirati, najintenzivniji radovi su na novom teretnom kolodovru, nakon pružnog prijelaza kod Obrtničkog doma prema Trgovišću. Kolodvorska ulica (blok – kolodvor) će biti zatvorena za ostali promet, koji će se usmjeravati na Ulicu Matije Gupca, jer jednostavno si ne možemo dozvoliti da autobusi s putnicima kasne i da se ugrožavaju putnici koji će dolaziti do autobusa odnosno izlaziti iz njih – rekao je Hanžek.

Projekt je vrijedan 614,4 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Projektom su obuhvaćena oko 24 kilometra pruge koja će se elektrificirati i na kojoj će se omogućiti brzina do 120 km/h, čime će se skratiti vozna vremena za 30 posto, odnosno putničkih vlakova na 28 minuta, a brzih vlakova na 14 minuta. Rekonstruirat će se kolodvori, izgraditi novi peroni, pothodnici, nadstrešnice, parkirališta, kolodvor Zabok  razdvojit će se na putnički i teretni dio, izgradit će se nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje. Na stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza. Rekonstruirat će se postojeće pružne građevine te izgraditi nove kao što su četiri nova armiranobetonska mosta te jedan cestovni most. Uredit će se 35 propusta i kanala te na mjestima gdje je to potrebno uporni/potporni zidovi.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook