Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 1. srpnja rodiljne naknade rastu za nezaposlene roditelje na 2.328, a za zaposlene na 3.991 kunu

Vlada povećanjem rodiljnih naknada želi pomoći u demografskoj obnovi Hrvatske


Vlada je odustala od najavljivanih 1.000 eura za novorođeno dijete, ali se od 1. srpnja povećavaju rodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene roditelje. Naknade se povećavaju od sedamstotinjak do 1300 kuna. Saborski zastupnici ovu su Vladinu mjeru jednoglasno podržali, ali i poručili da za bolju demografsku sliku nije dovoljno samo povećati rodiljne naknade već da je potrebno stvarati socijalnu i radnu sigurnost te jednake uvjete za svu djecu.

Negativni prirodni prirast
Ministrica za demografiju, obitelji i mlade Nada Murganić podsjetila je na negativni prirodni prirast, negativni soldo migracije, ukupan pad broja stanovnika, pad broj sklopljenih brakova i rast broja razvoda, što je, zaključila je, dugoročna prijetnja razvoju Hrvatske. Za provedbu zakona u ovoj je godini osigurano 156,6 milijuna kuna, u 2018. godini 313 milijuna, a za 2019. godinu 346,5 milijuna kuna. Koliko se točno povećavaju rodilje naknade odgovorili su nam iz resornog ministarstva.
- Za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta maksimalni iznos naknade plaće za samozaposlene i zaposlene roditelje povisuje se sa 80% proračunske osnovice (2.660,80 kuna) na 120% proračunske osnovice (3.991,20 kuna) i to za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, tzv. porodiljnog.

Jednako za sve

Za nezaposlene roditelje povećava se limit novčane naknade s dosadašnjih 50% proračunske osnovice (1.663,00 kuna) na 70% proračunske osnovice (2.328,20 kuna) i to tokom cijele godine – priopćili su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naknada se povećava automatizmom i neće se isplaćivati retroaktivno. Jednako će iznositi za sve, i za roditelje kojima je plaća manja od 4000 kuna i za one kojima je veća, dakle jedinstven iznos isplaćivat će se na ime roditeljske naknade bez obzira na visinu plaće. Podsjećamo, tijekom prvih šest mjeseci od rođenja djeteta naknada za rodiljni dopust iznosi 100 posto plaće, a ako je majka nezaposlena do sada je iznosio 1663 kune mjesečno, odnosno 50 posto proračunske osnovice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook