Prethodni članak
Sljedeći članak

Očekuje nas proljetni vikend

Iako će danas biti pretežno oblačno s mogućom kišom, a u gorju čak i snijegom, nebo će se razvedravati kako se približavamo vikendu....


Iako će danas biti pretežno oblačno s mogućom kišom, a u gorju čak i snijegom, nebo će se razvedravati kako se približavamo vikendu. Sutra je u većini krajeva umjereno do pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu sunčanije. Mjestimice malo kiše, uglavnom u južnoj Dalmaciji, krajem dana i u Slavoniji.

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab, na Jadranu većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na jugu u početku još jugo i istočnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 9 °C. Najviša dnevna između 5 i 10, na Jadranu 11 i 16 °C.

Ugodan i suh vikend
Za vikend se na kopnu očekuje suho, djelomično sunčano i ugodno zdravo vrijeme, najavljuje Crometeo. Jutra svježa uz slab mraz i mjestimičnu maglu, a dani ugodno topli s dosta sunca i temperaturom oko 10 Celzijevih stupnjeva, ponegdje i malo višu.

Pretežno sunčano i suho bit će u subotu i na moru. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak.

Nedjelja na obalu donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, samo podno Velebita pojačana bura. Jutro i večer malo hladniji, najviše dnevne temperature većinom od ugodnih 11 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Očekuje se da razdoblje od ožujka do svibnja bude toplije od prosjeka
DHMZ podsjeća na prognozu za proljeće 2015., prema kojoj našem području prijeti „najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama“. Međutim, ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi DHMZ-a, upozoravaju.

Naime, prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu, a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje ožujak - svibanj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

Očekuju se oborine, ali su one uobičajene za ovo razdoblje
S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina. Tako signal za manjak oborina postoji u ožujku.

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije, kao i sezonske prognoze koju izrađuje International Research Institute for Climate and Society (IRI) sa Sveučilišta u Kolumbiji pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo.

Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook