Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrat u loborskom Općinskom vijeću

Laburist Krunoslav Gočen aktivirao mandat i prešao u klub vijećnika HDZ-a


Deveta po redu sjednica Općinskog vijeća općine Lobor zakazana za četvrtak, 28. lipnja nije održana jer nije usvojen dnevni red sjednice. Iako ju je predsjednik Općinskog vijeća Mirko Martinuš otvorio, izvješće je dala samo Mandatna komisija. Tako je vijećnik Krunoslav Bodalec izvijestio da je Krunoslav Gočen, ispred stranke Hrvatski laburisti ponovno aktivirao svoj mandat u Općinskom vijeću, čime je Nikoli Lenartiću prestalo obnašavanje vijećničke dužnosti. Obojica, i Gočen i Lenartić bili su u kvoti SDP-a, time i u klubu vijećnika većine u loborskom Općinskom vijeću kojeg su činili SDP, HNS, HSS, HSU i Laburisti. No, na početku sjednice za koju tek treba utvrditi je li uopće započela,  vijećnici su obaviješteni i da je u klubu vijećnika HDZ-a osim vijećnika Narodne stranke Reformisti odsad i vijećnik Krunoslav Gočen, koji će djelovati kao nezavisni.

Načelnica Ljubica Jembrih kasnila je na početak sjednice, zbog čega je Dragutin Adanić (HDZ) zatražio stanku do 19.15 (sjednica je započela u 19 h).  Ubrzo su se vijećnici vratili, kao i načelnica. Adanić je izvijestio kako njihov novi vijećnik Gočen nije došao na sjednicu jer se boji i to iz razloga što se njemu i njegovoj obitelji prijeti. Na to je Mirela Behin (SDP) istaknula da ukoliko postoje saznanja o tome da se  vijećniku prijeti da se neka obrati nadležnim institucijama da se zaštite oni kojima se prijeti i da se što prije pokrene postupak.  Adanić je prigovorio i SDP-ovom vijećniku Božidaru Šutiju što je Gočena nazvao 'loborskim Sauchom'. Behin je komentirala kako je od samog početka cilj samouništenje ovog vijeća, njegovo raspuštanje i novi izbori te da im se stalno podmeću zakonski neispravni materijali i da im se to radi namjerno.

-Općini Lobor nikako u nikakvom slučaju nisu potrebni novi izbori. Novi izbori uzrokovali bi velike probleme za naredno funkcioniranje općine. Trenutno imamo raspisana četiri  javna poziva , dva su u pripremi i raspisuju se tijekom sljedećeg tjedna. Također smo u završnoj fazi pripreme novih projekta koji se sad u 8. mjesecu planiraju prijaviti na mjeru 7.4. dječji vrtić i uređenje općinske zgrade. Raspuštanjem vijeća i novim izborima za vijeće općini Lobor nanijele bi se velike štete samoj općini. Na sjednici vijeća čula sam da su navodno upućene prijetnje vijećniku i njegovoj obitelji zbog toga što je u ušao u klub vijećnika HDZ –a i NS Reformisti . Nisam za to znala do trenutka kad je to izneseno na sjednici vijeća. Osuđujem takav čin, te smatram da vijećnik to mora prijaviti nadležnim institucijama. Ljudska prava su prirođena prava svakog čovjeka koja mu pripadaju na temelju činjenice njegovog postojanja bez obzira na njegovu rasu, boju kože, spol, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, prema tome nitko nema pravo da jedna drugome narušavamo njegovo pravo. Nažalost iz svog vlastitog iskustva znam da je teško se nositi s tim jer i ja sama sam imala neke prijetnje, nevezano za ovu sjednicu  vijeće, i takav način zastrašivanja ljudi treba prestati.  U kontaktu sam s predsjednika vijeća te smo dogovorili da će se nova sjednica vijeća sazvati u najkraćem roku – rekla je načelnica Ljubica Jembrih.

 Poredak u loborskom vijeću i omjer snaga sada je sljedeći: klub vijećnika HDZ-a ima sedam, a SDP-ov šest vijećnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook