Prethodni članak
Sljedeći članak

'Obnovljena rodna kuća Đure Prejca trebala bi u Desinić privući još veći broj turista'

Počinju radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji rodne kuće poznatog skladatelja rodom iz Desinića


Rodna kuća hrvatskog skladatelja, glumca i redatelja poznatog Desinićanca Đure Prejca za godinu dana trebala bi izgledati totalno drukčije. Sada zapuštena i oronula preuredit će se spomen kuću i turistički info centar. Bila je to dugogodišnja želja Općine Desinić, koja je za njezinu rekonstrukciju i revitalizaciju dobila čak 4.700.000 kuna i to preko Ministarstva poljoprivredne, odnosno europskih fondova. Cjelokupna investicija vrijedna je 5.100.000 kuna, a ostatak sredstava financirat će se iz općinskog proračuna.

Vrijedan notni materijal

Osim rodne kuće, uredit će se i gospodarska zgrada, bunar u dvorištu i parkiralište za turiste, za koje se načelnik Desinića Zvonko Škreblin nada da će dolaziti u još većem broju. Kuća će biti škopom pokrita baš kao u njegovoj pjesmi 'Vu plavem trnaci', a gospodarska zgrada biber crijepom. - Obnova kreće službeno 18. veljače, a otvorenje novog turističkog sadržaja planira se iduće godine, kada je i 150. obljetnica od rođenja ovog Desinićana, koji je, kao i njegov otac koji je bio prvi učitelj u matičnoj školi u Desiniću i po kojem je škola dobila ime, ostavio vrijedan trag - kaže načelnik Škreblin.

Glavni izvođač radova je Eti inženjering iz Zaboka. U obnovljenoj spomen kući pohranit će se vrijedni predmeti Đure Prejca, originalni rukopisi, notni materijal, fotografije, namještaj i dio stvari koje se sada nalaze u Velikom Taboru.

Puno privatnih ulaganja

– Moram se zahvaliti gosp. Andriji Tomašeku, muziologu koji je prikupio brojna djela Đure Prejca, oko 70 kg materijala, a koji će svoje mjesto naći u ovom prostoru gdje će ga turisti moći i razgledati. U spomen kući će se nalaziti i interaktivno sučelje gdje će posjetitelj pritiskom na tipku pokrenuti hologram Đure Prejca, kojeg će utjeloviti glumac. Posjetitelj će pritiskom na tipku moći zatražiti neku njegovu skladbu, poput Vu plavem trnaci, Peharček moj, a sam posjetitelj će moći dirigirati na tu skladbu, ujedno obući frak. Ako posjetitelj neće dobro dirigirati, Đuro Prejac će ga opomenuti – objasnio je načelnik, koji se veseli novom turističkom sadržaju, jer je strategija razvoja Općine Desinić turizam i ekološka poljoprivreda. – Ponosni smo na našu malu sredinu koja bilježi uz naša općinska, županijska i državna, i sve više privatnih ulaganja. A jedno od vrlo značajnih je otvorenja hostela u Desiniću - zadovoljan je Škreblin.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook