Prethodni članak
Sljedeći članak

Obljetnica hrvatske himne proslavit će se 18. rujna

Jučer je u Hrvatskom Saboru održana sjednica Organizacijskog odbora za obilježavanje 80. obljetnice otkrivanja spomenika hrvatskoj himni Lijepa naša domovino i 180. obljetnice prvog pisanog spomena hrvatske himne


Predsjednik Organizacijskog odbora, ujedno i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, na sjednici je istaknuo značaje himne kao državotvornog simbola Hrvatske. Sama će svečanost biti održana 18. rujna, kraj spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku, rekao je nakon sjednice župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Valja reći da su spomenik postavili članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ 24. studenog 1935. godine povodom obilježavanja 100 godina od objave stihova 'Horvatska domovina'.

Obelisk je podignut u kutku Hrvatskog zagorja gdje je autor Antun Mihanović pronašao nadahnuće za pisanje stihova hrvatske himne, a uzidana spomen ploča s prvim stihovima trajno podsjeća na državno obilježje Republike Hrvatske, te na taj način predstavlja i jedinstveni primjer spomenika jednoj državnoj himni u svijetu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook