Prethodni članak
Sljedeći članak

Objava rata zlatnoj žutici vinove loze

Uništena je i spaljena zaražena vinova loza iz vinograda Brezničkog Huma i Hrašćine ukupne površine 4,5 hektara i simbolično je zapaljena skulptura tzv. američkog cvrčka


Foto: Romeo Ibrišević

Fitoplazma, Zlatna žutica ili američki cvrčak, opaka je bolest vinove loze koja proteklih godina opasno prijeti hrvatskim vinogradima, i gotovo da nema vinogradarskog područja u Hrvatskoj koje nije zahvatila. Jedini način da se širenje ove opake bolesti vinove loze spriječi jest krčenje i spaljivanje zaražene vinove loze.

Iz tog su razloga u srijedu u Brezničkom Humu boravili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i fitosanitarni inspektori, pod čijim je nadzorom uništena i spaljena zaražena vinova loza iz vinograda Brezničkog Huma i Hrašćine ukupne površine 4,5 hektara. U nazočnosti domaćina - načenika dviju općina Zorana Hegedića i Branka Tukača, u ovu prvu takvu organiziranu akciju spašavanja vinograda od Zlatne žutice uključila se i likovna udruga ATCO  iz Slavonskog Broda, koja za izradu svojih skulptura koristi stare trsove.

U borbi protiv ove bolesti vinove loze likovanjaci su pružili podršku kolegama vinogradarima simboličnim spaljivanjem skulpture tzv. Američkog cvrčka, ukazujući tako na potrebu zaštite mladih nasada vinograda od Zlatne žutice koja u protivnom prijeti uništiti hrvatske vinograde.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook