Prethodni članak
Sljedeći članak

OBITELJSKI ZAKON: Iza 23 sata doma u krevet!

Zatekne li policajac maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe dovodi ju u policiju.


Obiteljski zakon tumači kako mladi do 16 godina ne smiju biti vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. S obzirom da je stiglo proljeće i dani su sve duži, podsjetimo mlade, ali i njihove roditelje  na čl. 95 Obiteljskog zakona koji objašnjava što se događa ukoliko se maloljetnici nakon 23 sata zateknu u noćnom izlasku.

Kako postupa policija ukoliko maloljetnik, odnosno roditelj prekrši pravila Obiteljskog zakona pojasnio nam je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske, Zoran Lončar.

-Ukoliko policija zatekne maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe nakon provjere da li je punoljetna dovodi se u policiju – ističe glasnogovornik PU kz Zoran Lončar.

Usmeno upozorenje

Nakon toga zovu se roditelji ili skrbnik da dođu po dijete te se usmeno upozore na okolnost nepridržavanja zakonom propisane skrbi o zabrani noćnog izlaska njegovog djeteta. Objasni im se da je na taj način izložio dijete mogućim štetnim utjecajima. Roditelj se također upozori da će o njegovom propuštanju skrbi o djetetu pismeno biti obaviješten Obiteljski centar i nadležan Centar za socijalnu skrb. Ukoliko bi ponovno bilo istih propusti roditelj bi mogao i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti.

Kada su u pitanju mladi iz Krapinsko-zagorske županije naravno da ima onih koji se ne pridržavaju zakona, baš kao i u svakoj drugoj županiji. Zagorska policija prije dvije godine zatekla je 83 maloljetnika u noćnom izlasku iza 23 sata, a u 2011. 66, čime je vidljiv manji broj maloljetnika koji ostaju vani nakon 23 sata bez pratnje što upućuje da su se upoznali sa tumačenjem Obiteljskog zakona.  Na području PP Zabok, a u koje spada Grad Zabok, općine Bedekovčina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće u 2010. od strane policije zatečeno ih je 35,  a u 2011. tek 17 zatečenih.

Zabava počinje tek nakon 23 sata

U 2012. dosada su zatečena trojica maloljetnika koji su dovedeni u policiju, no kako su proljeće i ljeto uvijek primamljiviji za izlaske, a i dani su puno duži bit će onih koji će se zadržati i dulje. Naravno, mladi ističu kako prava zabava započinje tek nakon 23 sata, pa često i nesvjesno ostanu koji sat duže. No, zakon je tu jasan, a svi mladi željni zabave morat će pričekati svojih 18 godina kada će moći vani ostati do jutra.

Noćni izlazak većini mladih je nezamisliv bez konzumiranja alkohola, pa je zato u porastu sve veći broj maloljetnika koji piju i u tome jedino vide zabavu i mogu se opustiti.

- To da policija o nepridržavanju zakona obavještava dopisom Obiteljski centar KZŽ  nova je koja se počela provoditi pod kraj prošle godine.  Roditelji i djeca dužni su doći na savjetodavni rad koji traje ovisno o slučaju. Obavezan je i za roditelje i za maloljetnike. Savjetodavni rad sastoji se od razgovora, upoznavanja djeteta i roditelja s zakonodavnom i obiteljskim pravima i obvezama, te radionica – rekla je Sandra Kos, socijalna radnica u Obiteljskom centru, te dodala kako su se dosad, roditelji i djeca uredno odazivala na savjetovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook