Prethodni članak
Sljedeći članak

OBITELJSKI ZAKON: Iza 23 sata doma u krevet!

Zatekne li policajac maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe dovodi ju u policiju.

Obiteljski zakon tumači kako mladi do 16 godina ne smiju biti vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. S obzirom da je stiglo proljeće i dani su sve duži, podsjetimo mlade, ali i njihove roditelje  na čl. 95 Obiteljskog zakona koji objašnjava što se događa ukoliko se maloljetnici nakon 23 sata zateknu u noćnom izlasku.

Kako postupa policija ukoliko maloljetnik, odnosno roditelj prekrši pravila Obiteljskog zakona pojasnio nam je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske, Zoran Lončar.

-Ukoliko policija zatekne maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe nakon provjere da li je punoljetna dovodi se u policiju – ističe glasnogovornik PU kz Zoran Lončar.

Usmeno upozorenje

Nakon toga zovu se roditelji ili skrbnik da dođu po dijete te se usmeno upozore na okolnost nepridržavanja zakonom propisane skrbi o zabrani noćnog izlaska njegovog djeteta. Objasni im se da je na taj način izložio dijete mogućim štetnim utjecajima. Roditelj se također upozori da će o njegovom propuštanju skrbi o djetetu pismeno biti obaviješten Obiteljski centar i nadležan Centar za socijalnu skrb. Ukoliko bi ponovno bilo istih propusti roditelj bi mogao i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti.

Kada su u pitanju mladi iz Krapinsko-zagorske županije naravno da ima onih koji se ne pridržavaju zakona, baš kao i u svakoj drugoj županiji. Zagorska policija prije dvije godine zatekla je 83 maloljetnika u noćnom izlasku iza 23 sata, a u 2011. 66, čime je vidljiv manji broj maloljetnika koji ostaju vani nakon 23 sata bez pratnje što upućuje da su se upoznali sa tumačenjem Obiteljskog zakona.  Na području PP Zabok, a u koje spada Grad Zabok, općine Bedekovčina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće u 2010. od strane policije zatečeno ih je 35,  a u 2011. tek 17 zatečenih.

Zabava počinje tek nakon 23 sata

U 2012. dosada su zatečena trojica maloljetnika koji su dovedeni u policiju, no kako su proljeće i ljeto uvijek primamljiviji za izlaske, a i dani su puno duži bit će onih koji će se zadržati i dulje. Naravno, mladi ističu kako prava zabava započinje tek nakon 23 sata, pa često i nesvjesno ostanu koji sat duže. No, zakon je tu jasan, a svi mladi željni zabave morat će pričekati svojih 18 godina kada će moći vani ostati do jutra.

Noćni izlazak većini mladih je nezamisliv bez konzumiranja alkohola, pa je zato u porastu sve veći broj maloljetnika koji piju i u tome jedino vide zabavu i mogu se opustiti.

- To da policija o nepridržavanju zakona obavještava dopisom Obiteljski centar KZŽ  nova je koja se počela provoditi pod kraj prošle godine.  Roditelji i djeca dužni su doći na savjetodavni rad koji traje ovisno o slučaju. Obavezan je i za roditelje i za maloljetnike. Savjetodavni rad sastoji se od razgovora, upoznavanja djeteta i roditelja s zakonodavnom i obiteljskim pravima i obvezama, te radionica – rekla je Sandra Kos, socijalna radnica u Obiteljskom centru, te dodala kako su se dosad, roditelji i djeca uredno odazivala na savjetovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće, pozivamo na oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac poslije čvora Okučani (140.km+650m) u smjeru Zagreba. Zbog vozila u kvaru na autocesti A1, na čvoru Vrgorac u smjeru Dubrovnika, pozivamo na oprez! Zbog opasnosti...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program