Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježen Dan ružičastih majica

Postavili su info štandove, kreirali materijale i izradili pozitivne poruke, zaigrali kvizove, podijelili edukativne i promotivne materijale. Obilježavanju je prethodila radionica na kojoj su učenici/e pripremili materijale i osmislili način na koji će obilježiti ovaj dan


Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u okviru projekta #alarmirajse u Srednjoj školi Konjščini, Srednjoj školi Krapini, Srednjoj školi Pregradi i Školi za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok učenici/ce i volonteri/ke postavili su info štandove, kreirali materijale i izradili pozitivne poruke, zaigrali kvizove, podijelili edukativne i promotivne materijale. Obilježavanju je prethodila radionica na kojoj su učenici/e pripremili materijale i osmislili način na koji će obilježiti ovaj dan.

Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili „Dan ružičastih majica“ u svijetu se obilježava dugi niz godina. Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je 2017. godine Hrvatski sabor izglasao obilježavanje Dana ružičastih majica kao Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja i to svake godine zadnju srijedu u mjesecu veljači.

Projektom #alarmirajse preventivno se pristupa problematici nasilja među mladima kroz učenje nenasilnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti i tolerancije. Cilj projekta je osvještavanje šire javnosti o pojavnosti i potrebi zajedničkog preventivnog djelovanja. Projekt provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije, Centrom za socijalnu skrb Krapina – Obiteljski centar, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Krapina, Srednjom školom Konjščina, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 95.000,oo kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook