Prethodni članak
Sljedeći članak

OBILJEŽEN DAN CIVILNE ZAŠTITE Kolar: 'Motiviranost i stručnost naših službi izrazito su na visokoj razini'

Na svečanoj sjednici svoj rad tijekom protekle godine predstavile su sve službe koje djeluju unutar Stožera civilne zaštite KZŽ


U Krapinsko – zagorskoj županiji danas je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Domaćin je bila Donja Stubica, jer je svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije održana u Termama Jezerčica.

Kad bih počeo nabrajati sve koji su u sustavu civilne zaštite i s čijim smo radom jako zadovoljni, potrajalo bi. No, samo oni koji danas imaju prezentacije, od Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, hitne i kad vidite njihova izvješća o radu, vidi se koliko su službe bile aktivne, radile na prevenciji, edukaciji i usavršavanju, ali i koliko su bili uspješni na samim intervencijama. – rekao je župan Željko Kolar, čestitajući svim pripadnicima snaga civilne zaštite njihov dan. Istaknuo je i kako su snježne neprilike tijekom proteklih dana pokazale koliko je bitno da su sve službe sinkronizirane i dobro opremljene. – Motiviranost i stručnost naših službi izrazito su na visokoj razini, no kaskamo s opremom. Mi povećavamo sredstva koja ulažemo za kupnju nove opreme, no ovi vremenski uvjeti pokazali su da ni to nije dovoljno. Da imamo još barem tri stroja, imali bi ih gdje poslati da probijaju puteve do najudaljenijih i najviših sela – dodao je župan, istaknuvši kako Županija financira rad, odnosno nabavku opreme za sve službe, osim policije i Centra 112, a bez Hitne to je oko milijun i pol do dva milijuna kuna godišnje, dok su za Hitnu namijenjena posebna ulaganja u opremu.

Ne početku sjednice, okupljene je pozdravio načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek -  Jambrek. Što se tiče pojedinačnih službi, iz Crvenog križa posebno su, među sudjelovanjima na smotrama, pokaznim vježbama, edukaciji, osiguranjima i radionicama te nabavci opreme, istaknuli humanitarnu pomoć za migrante, dok je pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dražen Strabić, među ostalim, govorio o smjernicama daljnjeg razvoja sustava civilne zaštite.

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja istaknuli su kako od prošle godine imaju 28 članova, odnosno 12 gorskih spašavatelja, a imali su lani 25 akcija i intervencija. Načelnik PU KZŽ Darko Car rekao je kako je opće stanje sigurnosti u našoj županiji stabilno i povoljno, jer KZŽ uz Požeško - slavonsku ima najmanje zabilježenih kaznenih djela te je dodao kako je ukupna razriješenost svih kaznenih djela u našoj županiji protekle godine bila na 77 posto.  Vatrogasna zajednica KZŽ istaknula je kako požari dominiraju u intervencijama tijekom lanjske godine i njihov se broj, naspram 2016. udvostručio, a prednjačili su požari na otvorenom.

Prije pozdravnih riječi gostiju, Anđelko Ferek - Jambrek istaknuo je kako je vidljivo da su operativne snage civilne zaštite u našoj županiji spremne djelovati u svim situacijama.

Svečanoj sjednici stožera prisustvovala je i saborska zastupnica Marija Puh, koja je pohvalila rad stožera civilne zaštite, ali i rekla kako je jutros prema Vladi RH, Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu financija, Ministarstvu prometa te Hrvatskim cestama uputila dopis u kojem traži pomoć, da se izađe u susret i Zagorju, kao što su to napravili za Gorski kotar i Liku. – U nekoliko naših općina imaju velikih problema sa snježnim nanosima i otežanim zimskim uvjetima. Ceste su, iako ih zimske službe redovno održavaju, nakon 15 minuta opet neprohodne, a u razgovoru s načelnicima nekih općina došla sam do informacije da su već sada potrošili gotovo sve svoje proračune koje su imali za cijelu godinu za održavanje i zimsku službu, stoga tražim pomoć Vlade i nadležnih ministarstava da se i Zagorju izađe u susret – istaknula je Marija Puh.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook