Prethodni članak
Sljedeći članak

OBILJEŽEN DAN BROJA 112: U prošloj godini Županijski centar zaprimio je 30.833 poziva

Centar 112 najčešće surađuje s hitnom pomoći, policijom, vatrogascima, gorskom službom spašavanja, a suradnja je korektna i profesionalna. Na broj 112 nemoguće je dobiti znak zauzeća


Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, 11. veljače, obilježen je danas i u Županijskom centru 112 Krapina. Kako je tom prilikom istaknuo Dražen Strabić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina, tijekom prošle godine ŽC 112 Krapina primio je 30833 poziva, što znači oko stotinu poziva dnevno. – Na 112 ne možete dobiti znak zauzeća, imamo 6 linija, a ako su sve zauzete, poziv se preusmjerava prema Zagrebu. Prvi u Hrvatskoj optičkim smo kabelom povezani sa Zagrebom, sve se radi preko računala – istaknuo je Strabić.

Voditelj ŽC 112 Krapina Stjepan Peh napomenuo je da je polovica svih primljenih poziva namjenska, odnosno iza njih slijedi reakcija sustava kroz angažiranje žurnih službi. 112 najčešće surađuje s hitnom pomoći, policijom, vatrogascima te gorskom službom spašavanja. Zlonamjernih poziva iz godine u godinu sve je manje. Prošle godine bilo ih je stotinjak. Onih najgorih poziva, odnosno lažnih dojava o primjerice požaru, kada vatrogasci izjure van bez potrebe, isto je bilo, a nakon takvih slučajevima obavještava se policija.

Župan Željko Kolar istaknuo je važnost sustava sigurnosti te pohvalio DUZS i Centar 112. – Moramo paziti da oprema prati kvalitetu ljudi, tu ja pokušavam biti stalno u koordinaciji s državnim službama, da se ulaže u sustav – napomenuo je župan.

U OŠ Augusta Cesarca Krapina, u organizaciji PUZS Krapina učenicima je održana Edukacija djece u području zaštite i spašavanja u prirodnim i drugim nesrećama, nakon čega se provela vježba, odnosno evakuacija iz škole uz pretpostavku potresa. A školskom igralištu predstavile su se žurne službe – GDCK Krapina, Tim T1 Hitne medicine, HGSS Stanica Krapina, vatrogasci i policija, a mališani su mogli razgledati vozila i naučiti čemu služi oprema, što su se oduševljenjem i iskoristili. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook