Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA: Zabranjuje se usmrćivanje napuštenih pasa i mačaka

Prema novom Zakonu o zaštiti životinja na području svake županije mora biti osnovano sklonište za životinje, a općine i gradovi ga moraju financirati. Inače, Krapinsko –zagorska županija jedna je od rijetkih županija koja se može ponositi da više od tri godina ima no kill sklonište za napuštene županija, a čiji je osnivač i investitor Veterinarska stanica Zlatar Bistrica


Nakon što je u Hrvatskoj od siječnja 2017. godine konačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede je poslije višemjesečnog rada predložilo novi zakon o zaštiti životinja. Nakon provedene široke javne rasprave Ministarstvo poljoprivrede dobro je razmotrilo sve pristigle primjedbe i komentare sa e-savjetovanja te uvažilo veliki dio njih. Najveća novost u odnosu na postojeće zakonodavstvo je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje no kill skloništa u svakoj županiji. Prijedlogom zakona o zaštiti životinja povećava se razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovom posjedovanju i korištenju.

Novim zakonom propisuje se sljedeće: zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama: npr. bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i sl.;zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje; kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca – na području na kojem se utvrdi veliki broj napuštenih pasa ministar poljoprivrede određuje način i financiranje kontrole razmnožavanja napuštenih pasa; i evidentiranje vlasnika kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri rasplodne ženke iste vrste životinja, radi praćenja prometa i dobrobiti životinja.

Na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju osnivanje i rad skloništa. Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja.

-Ja sam za no kill skloništa jer usmrćivanje životinja ne rješava problem napuštenih životinja, a to je nehuman, neučinkovit i u konačnici preskup postupak. Životinje u skloništima treba mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremajući ovaj zakon, pokazalo je da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon što je Vlada RH prihvatila prijedlog Zakona o zaštiti životinja.

Inspekcijski nadzor zakona provodit će veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede te komunalni redari. Uloga komunalnih redara osnažena je na način da provode kontrolu označavanja pasa (očitavanje mikročipa), u svrhu smanjenja populacije napuštenih pasa. Za provedbu zakona jedinica lokalnih samouprava moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje (hrana, cijepljenje, liječenje) na godišnjoj razini po skloništu u visini 549.000,00 kn (ukupno 11.529.000,00 kn za 21 sklonište.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook