Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI PROJEKT - TRADICIJA I PODUZETNIŠTVO: Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

Projektom „Tradicija i poduzetništvo“ Stubičkih Toplica i Francuske planirano je povezivanje i prenošenje znanja o tradiciji i kulturi Hrvatskog zagorja i Stubičkih Toplica izvan granica Hrvatske

  • Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

    Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

  • Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

    Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

  • Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica
  • Jačanje suradnje Francuske i Stubičkih Toplica

Jučer je u Stubičkim Toplicama gradonačelniku francuskog grada Mauguio Carnon, gospodinu Yvon BOURREL, predstavljen novi projekt na kojem će surađivati Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Dječji vrtić „Zvirek“ te udruge s područja općine koje se bave djecom.

Projektom „Tradicija i poduzetništvo“ Stubičkih Toplica i Francuske planirano je povezivanje i prenošenje znanja o tradiciji i kulturi Hrvatskog zagorja i Stubičkih Toplica izvan granica Hrvatske. Želja je kulturu, tradiciju i običaje prezentirati izvan granica RH, drugoj djeci, ali isto tako se upoznati s kulturom, tradicijom i običajima zemlje partnera - Francuske. Djeca bi svoja znanja i iskustva prenosila pisanim putem, putem Skypea, videovezom, te mogućim posjetima, kada bi jedni drugima mogli prezentirati svoja istraživanja. Svoj rad bi prezentirala uz pomoć udruga i organizacija, kroz manifestacije, izložbe, sajmove, sportske susrete i ostale oblike druženja. Kao konačan rezultat projekta planirano je osmišljavanje i tiskanje brošure sa slikovnim materijalima, tradicije i poduzetništva te stvaranje video i zvučnog zapisa plesa, pjesme i njegovanja tradicijskog narječja na hrvatskom i stranom jeziku partnera. Na konačnom okupljanju u jednoj od zemalja partnera, brošura i audio-vizualni zapis će se prezentirati svim sudionicima projekta u tiskanom i e-obliku putem kojih se rezultati projekta mogu širiti dalje i uključiti što veći broj djece iz različitih krajeva Europe. Krajnji rezultat je stvoriti prijateljsko okruženje između zemlje partnera i Stubičkih Toplica, širiti vidike i opću kulturu naše djece, učitelja, predstavnika udruga i lokalne samouprave.

Snaga Stubičkih Toplica – škola, vrtić, udruge…

Na području općine Stubičke Toplice djeluje Osnovna škola Vladimir Bosnar i Dječji vrtić „Zvirek“, Društvo Naša djeca Stubičke Toplice, Udruga Hrvatska žena, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „BARUN“, Taekwondo klub „Kapelščak“, Stolnoteniski klub „Stubaki“ te Savjet mladih Općine Stubičke Toplice kao savjetodavno tijelo Općinskog vijeća Općine Stubičke Toplice. U svome radu njeguju tradicijske običaje i kulturu Hrvatskog zagorja kod djece. U školi učitelji s djecom kroz projektnu nastavu istražuju, uočavaju, sakupljaju i pohranjuju običaje, predmete i kulturu našega kraja. Baziraju se na očuvanju i promociji zaboravljenih običaja i predmeta. Kod djece se razvija poduzetnički duh te na taj način djeca svoje spoznaje plasiraju u javnost, svojim sumještanima i kroz razne medije. Poduzetničkim inicijativama dolaze i do ciljeva te stvaraju zbirke starih predmeta i običaja te ih prenose mlađim naraštajima. Sudjeluju u očuvanju kulture raznim plesovima, napjevima, literarnim i likovnim uradcima njegujući kajkavsko narječje. S obzirom da Škola i Vrtić nose status Eko - škole, svi se projekti razvijaju i u tom duhu. Djeca se uključuju u uređenje okoliša njegujući tradicijske biljke te ekološki uzgoj voća i povrća. Uzgojene proizvode u sklopu Učeničke zadruge prerađuju i prezentiraju široj javnosti. U suradnji s udrugama djeca se bave vezom, raznim sportovima, izradom lutaka od eko materijala, pjevanjem i plesom. Svrha svega je uključivanje djece u očuvanje tradicijskih običaja, zaboravljenih predmeta i recepata koje su koristile bake, zaboravljenih dječjih igara, učenje djece o njihovoj pripadnosti kraju, njegovanje međugeneracijske solidarnosti i prenošenje spoznaja na buduće generacije.

AKTIVNOSTI U PROJEKTU

• listopad 2017. - promocija projekta
• studeni 2017. – povratna informacija o uključenosti u projekt
• prosinac 2017. – svibanj 2018. razmjena spoznaja između djece (pismo, videolink, skype)
• lipanj 2018. – odlazak u Francusku, upoznavanje s novim prijateljima, razmjena znanja na terenu
• travanj 2019. – završna prezentacija projekta u Stubičkim Toplicama

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook