Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI NAMET GRAĐANIMA: Jeste li popunili obrazac za svoju kuću, klijet, garažu?

Uvodi se novi porez na nekretnine, koji zamjenjuje dosadašnju komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor, a zagorski gradovi i općine dužni su prikupiti podatke o fondu nekretnina


Od iduće godine plaćat ćemo jedinstveni porez na nekretnine, koji će objediniti, odnosno zamijeniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor. Porez zahvaća tako sve stambene i poslovne prostore, garaže, pomoćne prostore, prostore bez namjene. Prihodi od poreza na nekretnine pripadaju općinama i gradovima pa je samo oporezivanje uređeno Zakonom o lokalnim porezima. Procjenjuje se da će objedinjeni porez gradovima i općinama donijeti oko 15 posto veći prihod.

Tko će plaćati više, a tko manje?

Za obračun će se umjesto dosadašnje formule za komunalnu naknadu u kojoj su uz vrijednost boda parametri za izračun bili namjena i lokacija , odnosno i kojoj je zoni uzimati još i podaci o starosti i stanju nekretnine. To znači da će nekim vlasnicima nekretnina porez biti veći od dosadašnjih davanja, a neki će plaćati manje. Više bi trebali plaćati vlasnici kuća za odmor i poslovnih prostora te vlasnici stambenih prostora čije su kuće mlađe od 30 godina. Više će morati plaćati i vlasnici praznih stanova te građevinskih zemljišta.

Građane se boje novog poreza

Građani se s razlogom boje, koliki će im biti porez na njihovu kuću ili vikendicu, tim više, što početkom 2020., uvodi se puni porez, tzv. pravi zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina. I zagorski gradovi i općine užurbano se pripremaju za uvođenje jedinstvenog poreza. Tako nam je nova načelnica Mača Mladenka Mikulec rekla kako su morali nabaviti računalni program i opremu za uvođenje poreza za nekretnine. Općina Lobor je na svoje internetske stranice općine stavila obavijest kako je Hrvatski Sabor donio Zakon o lokalnim porezima kojim je propisano je da se od 01.01.2018.g. uvodi porez na nekretnine koji će u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor. U obavijesti stoji da je Općina Lobor u obavezi tijekom 2017. g. ustrojiti i voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine, temeljem koje će se vlasnicima, u 2018. g. izdavati Rješenja o porezu na nekretnine. Kako bi se izvršila zakonska obaveza, Općina Lobor dostavlja vlasnicima obrazac u kojem traži zakonom propisane podatke za svaku nekretninu (kuća, klijet, garaža, gospodarske zgrade, bazen, sjenice, nadstrešnice…). Vlasnici su dužni dostaviti popunjen i potpisan obrazac, najkasnije do 31. listopada.

Vlasništvo nas obvezuje

Ako vlasnik ne dostavi tražene podatke, Općina će na osnovi podataka kojima raspolaže utvrditi poreznu obavezu s najvišim koeficijentima propisanim Zakonom za stanje i dob građevine. Dakle, gradove i općine čeka pozamašan posao. Dužni su prikupiti sve podatke o fondu nekretnina na svom području. U bazu treba unijeti i sve vlasničke promjene, ishode legalizacije, dogradnje ili nove stambene prostore. Poreze plaća vlasnik, korisnik ili posjednik nekretnine. Ako porezni obveznik nije poznat, u tom slučaju nekretnina postaje obveznik poreza. Nekretnini će se po službenoj dužnosti dodijeliti zastupnik, koji se može žaliti na postupak i porezno rješenje, no zastupnik nije u obvezi plaćanja. Pokaže li se njegova žalba neosnovanom, nekretnina će se teretiti za utvrđeni porez sve dok ga netko ne plati. Vlasništvo obavezuje, pa će se porez plaćati i na nekorištene ili napuštene nekretnine, a znamo da takvih u Zagorju uz vlasnik 'čušpajz' ima pozamašan broj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook