Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI DOM ZA BLAŽA KOŽIĆA: 'Ovo je meni sada kao Sheraton'

Lijepa priča u ovom prazničnom vremenu dolazi nam iz Globočeca, naselja u Općini Marija Bistrica


Lijepa božićna priča u ovom prazničnom vremenu dolazi nam iz Globočeca, naselja u Općini Marija Bistrica. Tamo već blizu granice sa zagrebačkom županijom živi, gotovo uz glavnu cestu, Blaž Kožić. Živi sam, od mirovine nešto veće od 2 tisuće kuna, no njegov najveći problem je stambeno pitanje. Naime, živi u trošnoj staroj kući, koja sama po sebi samo što se ne sruši, a dodatno ju je uzdrmalo i stablo, koje je na nju palo prije nekog vremena.

'Donacija tvrtke DUE – DI'

Krov prokišnjava, električna energija je isključena zbog sigurnosti i nažalost pitanje je vremena kada će se cijela urušiti. Blaž Kožić rođen 1950. godine i nema nikoga iz bliže obitelji, pa je i nadležni Centar za socijalnu skrb Donja Stubica pokušavao riješiti njegov problem. No, Blaž je pokušaje smještanja u udomiteljsku obitelj odbijao, pa su i u Centru predložili ev. nabavu nekog kontejnera za stanovanje, pronašavši slične primjere, tj. načine na koje takve probleme znaju rješavati jedinice lokalne samouprave za svoje potrebite mještane. Tada se u priču uključuje Općina Marija Bistrica i načelnik Josip Milički, a vrlo brzo i tvrtka DUE-DI, koja djeluje na području Općine Marija Bistrica, u Tugonici. Riječ je tvrtki nastaloj zahvaljujući godinama iskustva, prepoznatljivoj kvaliteti proizvoda i usluge te profesionalnosti njezina osnivača, Dragutina Markovića. Jedna su od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom drvenih terasa za kampove, ali i njihovim izvozom na tržište EU. U proizvodnom programu nude i druge usluge, kao npr i izgradnja malih drvenih kuća. Kada je gospodin Marković čuo za ovaj slučaj, sve je dogovoreno vrlo brzo. DUE-DI odlučio se za veliku donaciju, uključila se i Općina Marija Bistrica i Blaž Kožić neće dobiti kontejner, nego pravo malu drvenu kuću, za njega kako sam kaže kao Sheraton.

Uključili se i susjedi

Već pred Božić, nakon temelja koje je osigurala Općina Marija Bistrica, djelatnici tvrtke DUE-DI podigli su kuću, uključili su se i neki mještani Globočeca, još neki dobri ljudi i donatori, pa je vrlo brzo postavljena i glazura, a u tijeku su i završni radovi. Inače, kuća je izgrađena na zemljištu Blaža Kožića, nekoliko stotina metara udaljena od stare. To je nekada bila klet, pa postoji priključak za električnu energiju, a djelatnici Općine odradili su i priključak vode. U zadnjim danima 2018. godine uključila se i Županija osiguravši sredstva za sanitarije, tj. za opremu za kupaonicu. Kuća je veličine 20-tak kvadrata, a ovih dana u tijeku su završni radovi, pa će Blaž vrlo uskoro i useliti u nju. U predbožićno vrijeme posjetili su ga susjedi i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, koji je zahvalio svima koji su se uključili u pomoć, a posebno gospodinu Markoviću i tvrtki DUE-DI. Neki su susjedi već najavili i nabavu namještaja i televizora, pa bi Blaž uskoro zaista mogao uživati u svom novom domu. Kako sam kaže u šali: ''Možda si dopelam još i žensku, pa i ona nekaj donese''. Tako je pri kraju jedna lijepa priča koja pokazuje da još ima dobrih ljudi, koji udruženi zajedno mogu pomoći potrebitima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook