Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova pravila: Hrana se smije prodavati nakon isteka roka 'Najbolje upotrijebiti do...'


Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Vodič za označavanje rokova trajanja hrane.

Kako su naveli, informiranje potrošača o hrani predstavlja komunikaciju subjekta u poslovanju s hranom s potrošačem. Stoga subjekti u poslovanju s hranom koji su odgovorni za informacije o hrani, moraju voditi računa da informacije o hrani budu u skladu s odgovarajućim harmoniziranim propisima na razini Europske unije kao i nacionalnim propisima, odnosno da između ostalog budu potpune, jasne i lako razumljive potrošaču.

Jedna od obveznih informacija na hrani je rok trajanja hrane. Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja.

Datum minimalne trajnosti se navodi kao „Najbolje upotrijebiti do…“ kada datum uključuje oznaku dana ili „Najbolje upotrijebiti do kraja…“ u ostalim slučajevima.

Iza navoda „Najbolje upotrijebiti do…“ ili „Najbolje upotrijebiti do kraja…“ navodi se datum ili podatak gdje se na ambalaži datum nalazi. Oznaka datuma se navodi kao dan, mjesec i, po mogućnosti, godina, tim redoslijedom. Oblik označavanja je fleksibilan ovisno o očekivanom roku trajnosti

Ako je rok manji od tri mjeseca, tada se mora navesti točan dan i mjesec do kad proizvod može biti konzumiran. Ako je rok dulji od 3 mjeseca, ali manji od 18 mjeseci, onda se navode samo mjesec i godina. Ako je pak rok dulji od 18 mjeseci, onda se navodi samo godina.

Određena hrana je izuzeta od obveze navođenja datuma minimalne trajnosti. Datum minimalne trajnosti se ne zahtjeva za: svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno; vina; pića koja sadrže 10 posto ili više alkohola.

Osim toga, to se odnosi i na kolače i pekarske proizvode koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje; ocat; kuhinjsku sol; kristal šećer; slastice koje se uglavnom sastoje od aromatiziranih ili obojenih šećera; žvakaće gume i slične proizvode za žvakanje.

Valja posebno naglasiti kako se hrana smije prodavati i distribuirati nakon isteka datuma minimalne trajnosti, “Najbolje upotrijebiti do…“ i „Najbolje upotrijebiti do kraja…“, uz uvjet da je sigurna, a za što je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom koji stavlja na tržište hranu izvan roka trajanja.

“U takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o hrani s istekom roka trajanja. Potrošači sami moraju donijeti odluku da li će konzumirati tu hranu”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Datum minimalne trajnosti se treba zamijeniti „Upotrijebiti do…“ datumom, za hranu koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva i stoga je vjerojatno da će nakon kraćeg razdoblja predstavljati izravnu opasnost za zdravlje ljudi.

Iza navoda „Upotrijebiti do…“ slijedi datum ili podatak gdje se na ambalaži datum nalazi. Navod „Upotrijebiti do…“ se navodi na svakoj pojedinačno pretpakiranoj porciji.

U praksi su to najčešće pakirano svježe meso, riba, svježa tjestenina, ohlađeni gotovi obroci, kuhano rezano meso, svježe pripremljene paštete, pripremljene salate, rezano voće i sendviči i sl. Nakon isteka „Upotrijebiti do…“ datuma hrana se smatra nesigurnom te može biti štetna za zdravlje i neprikladna za prehranu ljudi.

Po isteku „Upotrijebiti do…“ datuma hrana je nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu. Potrošači ne smiju konzumirati hranu po isteku „Upotrijebiti do…“ datuma, osim ako je hrana, prije isteka „Upotrijebiti do…“ datuma, podvrgnuta dodatnom postupku/procesu kojim je postala sigurna.

Dodatni postupak ili proces može biti kuhanje ili zamrzavanje. Ako je hrana u potpunosti smrznuta (do središta) prije isteka „Upotrijebiti do…“ datuma ovim postupkom se zaustavlja istek tog roka i hrana se naknadno može odmrznuti i koristiti, samo je dio onoga što Ministarstvo poljoprivrede navodi u Vodiču.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook