Prethodni članak
Sljedeći članak

Noćas pomičemo satove unatrag, a zbog toga biste se mogli ovako osjećati

Valja spomenuti kako kod pomicanja satova unatrag, vozači u Hrvatskoj imaju obavezu na svojim vozilima za vrijeme vožnje i danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Točno u 3 sata u noći sa subote na nedjelju pomiču se satovi i počinje zimsko računanje vremena. Sat se pomiče jedan sat unatrag, tako da će u 3 zapravo biti dva sata. Iako se mnogi vesele jer će kako kažu sat vremena dulje spavati, mnogi negoduju jer noć prije pada.

Privremeni prijelaz na ljetno vrijeme je prvi put službeno uveden 1916. godine u kojoj su se tada pridružile Rusija, Velika Britanija, SAD i mnogo druge države, dok je dobar dio zemalja od takve prakse ubrzo odustao. Pomicanju sata su se mnoge zemlje vratile tijekom Drugog svjetskog rata, kao i u 70-im godinama. Bivša Jugoslavija je pomaknula kazalje prvi puta 1983.

Pomicanje satova se polako odbacuje. Hrvatska je jedna od rijetkih koja pomiče satove ljeti i zimi. Naime, tek 20 posto svjetskog stanovništva ima tu praksu. Satove u Europi recimo ne pomiču Island, Bjelorusija, Turska i Rusija. Azija, Afrika, većina zemalja Južne Amerike su odbacile pomicanje sata.

Jedan od razloga zašto mnogi zagovaraju ne pomicanje kazaljki je da se, iako je to prvotna zamisao pomicanja, ne dolazi do značajne uštede energije, a drugi razlog je zdravstveni. Ako ste nakon pomicanja satova slabije koncentiratni, teško pamtitite, osjećate velik umor, pospani ste ili imate glavobolje vjerojatno razlog stoji u satu.

Valja spomenuti kako kod pomicanja satova unatrag, vozači u Hrvatskoj imaju obavezu na svojim vozilima za vrijeme vožnje i danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla, stoga imajte i to na umu ove nedjelje. Ne dajte da zbog umora budete zaboravljivi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook