Prethodni članak
Sljedeći članak

Noć muzeja u Zagorju obilježila izložba skulptura Stephana Lupina i 500.000-ti posjetitelj u Muzeju krapinskih neandertalaca

Na području Krapinsko-zagorske županije brojni muzeji, galerije i kulturne ustanove otvorila su svoja vrata posjetiteljima.


U petak, 31. siječnja 2015. godine, diljem Hrvatske održana je tradicionalna „Noć muzeja“. Na području Krapinsko-zagorske županije brojni muzeji, galerije i kulturne ustanove otvorila su svoja vrata posjetiteljima. Posebno zanimiljivo je bilo u Dvoru Veliki Tabor, gdje je otvorena izložba skulptura Stephana Lupina te u Muzeju krapinskih neandertalaca, kojeg je posjetio 500.000-ti posjetitelj.

Poznati fotograf svjetskoga glasa Stephan Lupino predstavio se u „Noći muzeja“ u petak navečer zagorskoj publici u Dvoru Veliki tabor izložbom skulptura pod nazivom "Lupinizam", koja je već bila priređena u New Yorku. Riječ je o dvadesetak skulptura za koje Lupino kaže da su njegovi najraniji radovi, pošto se intenzivnije posvetio kiparstvu nakon fotografije. "Lupinizam" je novi smjer u Lupinovu bogatom umjetničkom radu koji obuhvaća izradu skulptura, pokućstva i slika.

Objašnjavajući pojam 'lupinizam', njegov autor rekao je da je to umjetnost koja je sto godina ispred svojeg vremena i da sam pojam ljudi još nisu shvatili, ali će svima uskoro biti jasno što je to. Za izložene skulpture Lupino ističe da su samo mali dio njegova stvaralaštva jer se, osim njima, intenzivno bavi crtežima i slikarstvom, te i dalje fotografijom. Lupino je istaknuo da je izložba samo početak njegove suradnje s muzejima Hrvatskog zagorja. To je potvrdio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je rekao da će Lupinove skulpture zapravo biti stalni postav Dvora Veliki Tabor, iz kojeg će Lupinove skulpture iz Zagorja putovati na izložbe diljem Hrvatske ali i daleko van njenih granica.

Župan Kolar također je izrazio zadovoljstvo što je Lupino svoje skulpture publici odlučio po prvi put javno predstaviti upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Među posjetiteljima koji su došli na otvorenje izložbe Lupinovih skulptura bili su i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec.

Župan Kolar i zamjenica Petek u „Noći muzeja“ obišli su i Muzej krapinskih neandertalaca, kojeg je te večeri posjetio 500.000-ti posjetitelj, osnovnoškolac Jan Sente, koji je muzej razgledao u pratnji svojih roditelja. Maleni Jan tom je prilikom dobio poklon paket Muzeja Krapinskih neandertalaca kojeg su mu uručili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec i arhitekt Jakov Radovčić, a darivali su ga i župan Kolar i njegova zamjenica Petek te saborska zastupnica Dunja Špoljar. Osim Dvora Veliki Tabor i Muzeja krapinskih neandertalaca, župan Kolar u „Noći muzeja“ posjetio je i Pregradu, gdje je u Muzeju dr. Zlatka Dragutina Tudjine priređen zanimljiv kulturno-umjetnički program.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook