Prethodni članak
Sljedeći članak

Nijemci za šivanja odijela između Kineza i Turaka odabrali Zagorce

Od 190.000 odijela na godinu njih 186 tisuća izvezu u Njemačku. Šivaju za Pierre Cardin, Dressler, Winsdor...


Unatoč sve većoj konkurenciji iz Kine i istočnoeuropskih zemalja, krapinska tekstilna konfekcija Kotka, koja danas radi isključivo muška odijela, uspješno se prilagođava zapadnoeuropskome tržištu, piše Poslovni.hr

Iako su u svojim najboljim vremenima, početkom 80-ih godina prošloga stoljeća, imali i tisuću radnika, danas ih je zaposleno 610 s prosječnom neto plaćom od 3100 kuna. U posljednjih šest godina u proizvodne pogone investirali su 5,9 milijuna kuna, od čega su milijun kuna potpore dobili od države, 2,3 milijuna kuna su krediti Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a preostalih 2,6 milijuna kuna vlastita sredstva.

"Kotka danas proizvodi godišnje oko 190 tisuća muških odijela, od kojih čak 186 tisuća izvozimo u Njemačku. Šivamo za najpoznatije brendove Pierre Cardin, Dressler, Winsdor. Ostatak od četiri tisuće odijela plasiramo na domaće tržište, uglavnom u Zagorju te na zagrebačkom i splitskom području. Za Nijemce šivamo odijela za koju nam oni isporučuju materijale, a mi im krojimo i šivamo. Cijena takvog odijela za koje dobivamo materijal za izvoz je od 35 do 42 eura po komadu. U Hrvatskoj pak odijela prodajemo po cijeni od 1600 do 1950 kuna", rekao nam je većinski vlasnik Kotke Ivica Cerovečki. On danas sam ima 70 posto dionica, dok 30 posto vlasništva imaju sadašnji i bivši zaposlenici.

Prošle je godine Kotka ostvarila 56 milijuna kuna ukupnog prihoda i 2,6 milijuna kuna dobiti. "Na europskom tržištu nema milosti. Nijemci su prepoznali našu kvalitetu i zato nam plaćaju i 20-30 posto više nego za odijela koje bi im sašili u Kini, Turskoj ili u istočnoj Europi. Za cijene se ne pogađamo, moramo se uklopiti u njihove kalkulacije. Tehnički smo dobro organizirani, imamo najsuvremenije strojeve na krojenju i šivanju te posebno u peglaonici, gdje se odijela peglaju na 160 Celzijevih stupnjeva te pod pritiskom od 14,5 atmosfera. Uz kvalitetu koju smo dosegnuli ne moramo se brinuti za plasman svojih odijela", ističe direktor Kotke Ivica Cerovečki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook