Prethodni članak
Sljedeći članak

Nijedna zagorska beba još uvijek nije prijavljena putem sustava e-Građani

Ministarstvo uprave u rad je pustilo novu komponentu sustava e – Građani koja bi trebala olakšati roditeljima prijavu djeteta


Nema više obilaska šaltera, barem kada je prijava novorođenog djeteta u pitanju. Ministarstvu uprave je, naime, od 9. siječnja uvelo uslugu e –Novorođenče koje u potpunosti olakšava prijavu djeteta. Roditelji, dakle, od 9. siječnja mogu sve vezano uz prijavu djeteta obaviti u matičnom uredu, bez obilaska ostalih institucija i šaltera.

Dva načina prijave

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u zemlji roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja.

Od 31. siječnja je pak roditeljima omogućeno da novorođenče prijave putem sustava e- Građani, odnosno, iz udobnosti svog doma. Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca odmah dostaviti elektronički zapis iz matice rođenih za dijete, elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete, Uvjerenje o prebivalištu za dijete, potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje u roku od 5 dana i poveznicu na tiskanicu prijave i potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

14 upisanih

Od 9. siječnja kada je omogućena nova integrirana usluga u matičnim uredima u Republici Hrvatskoj u svim matičnim uredima ukupno je upisano 3 190 djece, od čega u Krapinsko-zagorskoj županiji 74 djeteta. Od 31. siječnja od kada je dostupna elektronička usluga e-Novorođenče putem sustava e-Građani evidentirane su 23 prijave rođenja djece od čega je 14 uspješno upisano, dok se za ostale čeka da roditelji završe postupak prijave. U Krapinsko –zagorskoj županiji nije bilo prijava rođenja djeteta putem sustava e-Građani – odgovorili su nam iz Ministarstva uprave osvrćući se na stanje na dan 7. veljače. Resornom smo ministarstvu upit uputili i prošlog petka, no odgovorili su nam isto – nitko od stanovnika naše županije nije prijavio svoje dijete putem sustava e – Građani.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook