Prethodni članak
Sljedeći članak

NEZADOVOLJNI: Hoće li zagorski HDZ i HSS mijenjati vodstvo zbog poraza na izborima?

Zagorskom HDZ-u koalicija s HSS-om nije pomogla u rušenju SDP-ove županijske vlasti, a HSS je s novim vodstvom, nakon šesnaest godina, vlastitom odlukom otišao u oporbu


Premoćna pobjeda SDP-ovog kandidata i dosadašnjeg župana Željka Kolara u prvom krugu lokalnih izbora, kao i ozbiljna prevlast SDP-a i koalicijskih partnera u Županijskoj skupštini, gdje su osvojili 24 od ukupno 41 vijećničkog mjesta, izazvao je niz unutarstranačkih nezadovoljstva u zagorskom HDZ-u i HSS-u. Pobjeda Zorana Gregurovića u Krapini, iako vrla značajna, nije im velika utjeha, obzirom da su u pet zagorskih gradova SDP-ovci odnijeli premoćnu pobjedu već u prvom krugu.

Nitko od istaknutih zagorskih HDZ-ovaca nije htio javno, imenom i prezimenom, komentirati poraz zagorskog HDZ-a na izborima za Županijsku skupštinu i krapinsko-zagorskog župana, ali mnogi od njih jasno su nam dali do znanja kako smatraju da nakon ovih izbora Žarko Tušek, kojeg smatraju najodgovornijim za ovaj neuspjeh, treba ozbiljno razmisliti o opciji da možda prepusti vodstvo zagorskog HDZ-a nekom drugom.

-Žarko je jako dobar saborski zastupnik i vrlo koristan i aktivan zagorski arbitar u Zagrebu, ali zagorski HDZ treba promjene, jer pod njegovim vodstvom do sad smo zabilježili nekoliko poraza i time samo doprinosimo jačanju SDP-a u Zagorju. Krapinsko-zagorski HDZ ima velik broj i mlađih i starijih članova i siguran sam da možemo svi zajedno sjesti, dogovoriti se i pronaći najbolji mogući put za zagorski HDZ, put kojim ćemo konačno steći povjerenje građana i prekinuti 'dominaciju ljevice' u Zagorju – rekao nam je jedan od istaknutih zagorskih HDZ-ovaca, dodavši kako to neće biti lako, obzirom da, kako nam je rekao, u zagorskom HDZ-u postoje čak četiri struje koje na Tušekovom mjestu vide 'svoje kandidate'.

Iako ne kriju nezadovoljstvo, nitko od zagorskih HDZ-ovaca nije želio predviđati kako će se odvijati situacija unutar samog zagorskog HDZ-a, niti nam decidirano reći ime i prezime svog potencijalnog kandidata za budućeg predsjednika zagorskog HDZ-a. U kuloarima se najviše spominjao uspješan krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, no on je otvoreno već u izbornoj noći bio sasvim jasan kad je naglasio kako je Krapina njegova jedina stranka u iduće četiri godine. Ipak, dobri poznavatelji unutarstranačkih prilika u HDZ-u ne odbacuju mogućnost da se Gregurović na nagovor svojih stranačkih kolega ipak predomisli i na kraju preuzme odgovornost za stranačku županijsku organizaciju, no, smatraju, izgledi za to i nisu toliko veliki.

Predsjednik zagorskog HSS-a Marijan Hohnjec, kojim je dolaskom na čelo zagorske stranačke organizacije prekinuo dugogodišnju 'pobjedničku' suradnju HSS-a i SDP-a, te koalicijom s HDZ-om odveo svoju stranku u županijsku oporbu, rekao nam je kako i dalje smatra da je u proteklih šesnaest godina Zagorje išlo u krivom smjeru.

-Građani su glasali, njihov izbor je bio takav i nema se tu što komentirati. Činjenica da smo kao stranka bili dugi niz godina sudionik županijske vlasti, a sada smo u opoziciji, nije presudna, jer smatram da nikom ne smije biti cilj osvojiti vlast, nego ciljevi trebaju biti realizirati konkretne stvari iz programa. Ako smo mi u koaliciji s SDP-om u šesnaest godina uspjeli realizirati samo to da nema poljoprivrede u Krapinsko-zagorskoj županiji i da nam sela odumiru, onda to ne možemo smatrati uspjehom. HSS je upravo zbog toga želio s novim koalicijskim partnerima, uz potporu državne razine, promijeniti dosadašnju politiku prema selu i poljoprivredi u Zagorju. Nažalost, to se nije promijenilo, mi smo izgubili izbore, što znači da su građani zadovoljni onime kako se proteklih šesnaest godina vladalo Županijom i imat će, kako se to kaže, takvu vlast kakvu zaslužuju. Što se tiče naše odgovornosti prema vrhu stranke, mi ćemo poštivati stranački statut i snositi odgovornost za izborne rezultate. Prema našem statutu, dužni smo unutar šest mjeseci nakon ovih izbora provesti nove unutarstranačke izbore i mi ćemo to i učiniti – reka je Hohnjec.

Beljak: 'Sve prema statutu'

HSS-ov nacionalni predsjednik Krešo Beljak u svom je komentaru bio kratak, ali vrlo jasan. -Razlozi zašto je zagorska organizacija HSS-a napustila dosadašnju dobru suradnju s SDP-om meni su apsolutno nedokučivi. Naravno, prema našem statutu i našim odlukama svaka organizacija ima pravo samostalno donositi odluke s kime će koalirati, a što i kako moji stranački kolege iz Zagorja misle i planiraju dalje, to ćemo vidjeti. Još je prerano za neke reakcije i komentare. U svakom slučaju, sve odluke koje će se donositi bit će u skladu sa stranačkim statutom – rekao nam je Krešo Beljak.

Povratak Vlaste Hubicki?

Nekadašnja perjanica zagorskog HSS-a, Vlasta Hubicki, koja je zbog odluke novog vodstva stranačke županijske organizacije napustila stranku i kao nezavisni kandidat ostala vjerna svojim dosadašnji koalicijskim partnerima SDP-u i HNS-u, zahvalila je biračima na podršci te komentirala mogućnost svog eventualnog povratka u HSS.

-Meni su u srcu Zagorje i HSS. Kad se HSS priključio opciji za koju sam smatrala da može manje doprinijeti razvoju Zagorja, birajući između HSS-a i Zagorja, odabrala sam Zagorje. Ako se HSS vrati na put koji je dobar za Zagorje, ne isključujem mogućnost da se ponovo vratim u stranku, dakako, ako HSS to bude želio – rekla nam je Vlasta Hubicki, bivša i buduća predsjednica Županijske skupštine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook