Prethodni članak
Sljedeći članak

NEUSPJEŠNO KONSTITUIRANJE OPĆINSKOG VIJEĆA: Novi izbori mogući i u Jesenju

Stubičke Toplice više nisu jedina općina u kojoj nije konstituirano vijeće. U Općini Jesenje predložena su tri kandidata za predsjednika Vijeća, a na sjednici nitko nije dobio dovoljno glasova


Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Jesenje održana je jučer, no Vijeće ipak nije formirano jer nije izabran predsjednik Vijeća. Naime, prema konačnim izbornim rezultatima, tri vijećnika dobila je kandidacijska lista grupe birača, nositelja Andrije Ranogajca, a po četiri vijećnika dobili su HDZ te lista koalicije HNS – SDP – HSS. Svaka je strana predložila svojeg kandidata. Ispred nezavisnih vijećnika za predsjednicu je predložena Petra Mrzlečki, koju nijedna stranačka opcija nije podržala, već su oni predložili svoje kandidate. Ispred HDZ – a predložen je Darko Bukvić, a ispred koalicije HNS - SDP - HSS je predložen Marijan Šoštarić. Svaka strana je podržala svojeg kandidata, pa, kako je za izbor predsjednika potrebna dvotrećinska većina glasova, nitko nije dobio dovoljan broj glasova i Općinsko vijeće Jesenja nije formirano.

U roku idućih mjesec dana, prema zakonu, mogu se održati još dvije konstituirajuće sjednice, odnosno još su dva pokušaja za formiranje Općinskog vijeća. Ako se vijećnici ne uspiju dogovoriti i Vijeće se ne konstituira u idućih mjesec dana, Jesenje čekaju novi izbori za članove Općinskog vijeća. Iduću sjednicu će sazvati Ured državne uprave KZŽ.

- Pregovarali smo s obje strane, i s HDZ – om i s koalicijom, no oni su imali zahtjeve koje nismo mogli prihvatiti kao nezavisni. S druge strane, oni nas nisu htjeli podržati, predložili su svoje kandidate jer su željeli pokazati da nemamo većinu u Vijeću. No, bili smo unaprijed svjesni da imamo još 30 dana, nismo imali baš niti previše vremena za pregovaranje i dogovaranje jer smo imali puno posla oko obilježavanja Dana općine proteklog tjedna. Vjerujem da ćemo se ipak uspjeti dogovoriti, da će se situacija riješiti i da neće doći do novih izbora – prokomentirao je situaciju načelnik Jesenja Andrija Ranogajec.

Za komentare smo pitali i vijećnike koje su stranke predložile za predsjednike Vijeća. – Vidjet ćemo kako će se situacija razviti, još treba sjesti i porazgovarati. Ako dogovora ne bude, zadnja opcija su izbori, no mislim da to nije u cilju niti nama niti građanima Jesenja – rekao je Darko Bukvić, predložen od strane HDZ – a. Marijan Šoštarić, ispred koalicije HNS – SDP - HSS, rekao je da smatra da dogovor nije postignut jer nije bilo puno vremena zbog Dana općine. – Bilo je kontakata, ali nismo ih do kraja realizirali, tako da smo zapravo svi unaprijed znali da će vjerojatno biti takav rasplet situacije na prvoj sjednici. Sada se mi kao koalicija idemo pokušati dogovoriti s nezavisnim vijećnicima za formiranje većine, imamo dobru volju. Izbori bi bila loša opcija po Jesenje, koštaju, izgubilo bi se vrijeme za rad i vjerujem da ćemo se dogovoriti – kaže Šoštarić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook