Prethodni članak
Sljedeći članak

[NEKONTROLIRANA SJEČA] 'Devastiraju se cijele šume, putovi, a učestale su i krađe drva'

Nedavni ekološki incident na izvorištu Lobor ukazao je na devastaciju Ivančice i nekontroliranu sječu drva


Nedavni ekološki incident na izvorištu Lobor kada je u vodi za piće pronađena nafta, na površinu je isplivao i druge brojne probleme, a jedan od njih je i velika devastacija šuma na Ivančici, kao i velike količine smeća koje se bacaju po šumi, potocima, ali i oko vodozaštitnog područja. Na to često upozoravaju i planinari, kao i ekološka društva. Kako su u svom priopćenju upozorili iz Loborskog ekološkog društva, povodom Međunarodnog dana šuma, u kanjonu potoka Reka, iznad Lobora i pogona Zagorskog vodovoda, obavlja se svake godine sječa šume.

- Sječu i izvlačenje trupaca iz šume obavljaju privatnici koji su uglavnom dobili dozvolu za sječu od strane Hrvatskih šuma. Dio sječe obavlja se bez odobrenja Hrvatskih šuma krađom drveta s privatnih parcela. I upravo je krađa drveta u zadnje vrijeme poprimila velike razmjere. Eksploatacija šume odvija bez dovoljnog nadzora ovlaštenih iz Hrvatskih šuma, osobito način izvlačenja trupaca i devastacija šumskih putova, upozoravaju.

Svega 2,5 tis. ha državnih šuma

Evo, što kažu iz Hrvatskih šuma. – U kanjonu potoka Reka, iznad Lobora i pogona Zagorskog vodovoda obavlja se sječa privatnih šuma, odnosno šuma u privatnom vlasništvu. Hrvatske šume tu nisu obavljale sječu već duži niz godina. Na području Zlatara nalazi se, naime, svega 2,5 tis. ha državnih šuma. Sve ostale šume (cca 13 tis. ha) su u privatnom vlasništvu. Državnih je šuma na tom području manje od 20%. Istina je da Šumarija Zlatar na zahtjev vlasnika i po nalogu Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe obavlja uslugu doznake stabala i izdavanje popratnih dokumenata također i za privatne šume, no vezano za čuvanje svojih šuma predviđeno je da srednji i veliki šumoposjednici sami čuvaju svoju šumu, a mali šumoposjednici sami ili u organizaciji udruženja šumoposjednika. Što se tiče bespravno posječenih šuma i šumskih krađa,naša saznanja redovno dojavljujemo nama poznatim šumovlasnicima, Hrvatskoj poljoprivredno - šumarskoj savjetodavnoj službi, Šumarskoj inspekciji ili policiji, što je dužan učiniti svatko tko ima saznanja o prekršajnom ili kaznenom djelu – poručili su. Na pitanje zašto je šumarija porušila drva na predjelu Cukovec, odgovorili su da se vjerojatno radi o odjelu/odsjeku 14 e gospodarske jedinice „Južna Ivančica“. - U tom je dijelu ove zime napravljen dovršni sijek, sa svrhom obnove šume sukladno propisu Osnove gospodarenja – rekli su.

Medvednica

Kakvo je stanje po pitanju bespravne i prekomjerne sječe drva na Medvednici, upitali smo Javnu ustanovu "Park prirode Medvednica". Rekli su nam kako zaprimaju dosta pritužbi građana i udruga civilnog društva na stanje šuma u prostoru Parka. – Mi smo samo jedan od dionika u prostoru Parka prirode, zajedno s Gradom Zagrebom i poduzećem ''Hrvatske šume'' d.o.o. Odgovorno postupamo i reagiramo na sve pritužbe koje zaprimamo isključivo iz djelokruga svojih ovlasti. Kao Ustanova koja radi na terenu, budno pratimo sve radnje koje se događaju u Parku i prema našim ovlastima provodimo zakonsku regulativu koja je propisana za našu djelatnost - rekla nam je ravnateljica Marina Popijač, dodavši kako nemaju ovlasti provođenja inspekcijskih nadzora. Njihova obaveza je jedino nadzor provođenja propisanih uvjeta zaštite prirode koji su sastavni dijelovi šumsko - gospodarskih planova.

- Nadzor izvršenih šumskih radova i pratećih dokumenata svake šumarije redovito bi trebala provoditi šumarska inspekcija, a inspekcija zaštite prirode djeluje kao i mi temeljem Zakona o zaštiti prirode. Prekomjerna sječa šuma može se utvrditi terenskom izmjerom, ali za takvu radnju mi nismo osposobljeni i ovlašteni. Za gospodarenje državnim šumama na Medvednici nadležno je poduzeće Hrvatske šume d.o.o. koje gospodari prema planovima gospodarenja, odnosno šumarije Zagreb i Donja Stubica – rekla je još ravnateljica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook