Prethodni članak
Sljedeći članak

Ne ostavljajte svoje pse na debelim minusima i snijegu!

Psima srednje i kratke dlake definitivno treba osigurati suho i toplo mjesto za boravak, barem za ovih najhladnijih dana


Traju najhladniji dani ove zime. Iznimno niske temperature očekuju nas i idućih dana, posebno sa srijede na četvrtak, kada bi se temeprature mogle spustiti  i do – 20 stupnjeva. Izdana su razna upozorenja građanima kako se najbolje zaštititi i nositi s minusima, no ne bi se smjelo zaboraviti i na kućne ljubimce, koji također teško podnose ove iznimno hladne dane.

Problema nemaju psi ili mačke koji žive u stanu ili kući, no neki vlasnici svoje pse drže na dvorištima u boksevima ili na lancima čitavo vrijeme. Te životinje za snijega i noćnih minusa ne mogu se same skloniti na suho i toplo. Osim što je, prema novom Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno pse stalno držati na lancu ili neprimjerenom boksu, zanemarivanjem se smatra i izlaganje životinja nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima.

Kolika je zapravo tolerancija pasa i mačaka na hladnoću te bi li trebali, barem ovih najhladnijih dana, svoje krznate ljubimce vlasnici skloniti na suho i toplo, pitali smo dr. vet. med. Gorana Domitrana iz Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. – Psi bogatijeg krzna, s dugom dlakom i poddlakom, zapravo uživaju u ovom godišnjem dobu i došli su na svoje. No, psima srednje i kratke dlake definitivno ovih dana treba osigurati suho i toplo mjesto za boravak, kako ne bi dobili ozebline i oboljeli. Primjerice, kućicu obložiti slamom ili dekama, dati im pristup, ako već ne u kuću ili stan, a onda u zaštićene prostorije tipa staja, štagalj, garaža, kotlovnica i slično, negdje gdje temperature ne padaju ispod nule. U tom slučaju, ako se pas može zagrijati i povući na suho i toplo, minusi ne bi trebali biti problem – kaže dr. Domitran.

Dodaje da je bitno obratiti pažnju na pse koji žive i u stanu i kući, a odlaze na šetnje i igru. – Takve pse, osobito manje i kratkodlake, treba zaštititi jer su opasne nagle promjene temperature. Sve je u redu dok se psi vani igraju, trče, gibaju, no jako je važno nakon šetnje ih osušiti, a ne takve hladne i mokre od snijega ostaviti u boksu ili staviti na lanac, jer mokro krzno nije izolator topline i na to treba obratiti pozornost – ističe dr. Domitran, koji dodaje da je bitno psima nekoliko puta dnevno zamijeniti vodu za piće, pošto se na niskim temperatura smrzava, odnosno u posudu staviti mlaku vodu da duže odoli smrzavanju. Pripaziti treba i na mačke, iako su one puno otpornije, a i kako nisu na lancima odnosno slobodnije se kreću, lakše će same pronaći neko utočište od snijega i hladnoće.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook