Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavljene aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“

Na veliko oduševljenje polaznika, predavanje je ponovo održala doktorica Sanja Kovačić, koja radi na odjelu neurologije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana


Ovog su se ponedjeljka, 29. lipnja nastavile aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“ u Humu na Sutli. Na veliko oduševljenje polaznika, predavanje je ponovo održala doktorica Sanja Kovačić, koja radi na odjelu neurologije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a poznata po svom predanom i nenadmašnom volonterskom radu, po čemu je poznata diljem Hrvatske. Doktorica je polaznicima održala već 2 predavanja te je svako od njih bilo začinjeno zanimljivim kvizovima i igrama. U posljednjem je predavanju pod nazivom „Dijagnostička obrada demencija“ doktorica pobliže pojasnila na koje se sve načine može dijagnosticirati demencija kod oboljele osobe te koje se sve metode, testovi i pregledi koriste u te svrhe. Također, polaznici predavanja imali su priliku kroz videosnimku, a kasnije i na vlastitom primjeru, vidjeti kako izgleda prvi pregled i testiranje oboljele osobe kod koje se sumnja na demenciju. Nakon predavanja uslijedila je kratka okrijepa prilikom koje su se polaznici kroz fotografije prisjetili svih dosadašnjih aktivnosti. Kroz radionicu vježbanja s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom u trajanju od 60 minuta polaznici imaju priliku vidjeti i isprobati vježbe prilagođene osobama starije životne dobi, ovoga puta uz pomoć jedne stolice, koje su korisne za održavanje samostalnosti i izvođenje svakodnevnih aktivnosti, te kako bi se održao volumen mišićne mase, ojačale kosti, smanjili bolovi u kralježnici i zglobovima te smanjio rizik od pojave bolesti demencije. Zahvaljujući stručnom vodstvu i savjetima fiziotarapeuta, od početka projektnih aktivnosti, polaznici primjećuju pomak u svojoj fizičkoj spremi što samo pokazuje korisnost ovakvih radionica.

 

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

 

Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“. Sva su predavanja i radionice besplatne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook