Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nakon provedbe četiri velika projekta, promijenit će se kompletna znanstvena, kulturna i obrazovna slika županije'

U Uredu župana održana je konferencija za novinare na kojoj su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek iznijeli podatke o investicijama u 2018. godini kao i o onima koje županiju očekuju u 2019. godini, a kada su u pitanju društvene djelatnosti.


Kratki pregled onoga što je lani izvršeno predstavila je Jasna Petek uz riječi da se mnogo ulagalo u obrazovanje te potrebe djece i mladih. Istaknula je kako je u obrazovanje u prošloj godini uloženo 59 milijuna kuna od čega su dio vlastita, a dio decentralizirana sredstva. – Mi dajemo novčanu potporu našim učenicima koji odlaze na natjecanja, a nagrađujemo i učenike i mentore koji ostvaruju zapažene rezultate na natjecanjima. Tu je i isplata stipendija kojih smo prošle godine isplatili 107 za učenike i 105 za studente, a u stopostotnom iznosu sufinanciramo i prijevoz učenicima što nas je stajalo oko 3 milijuna kuna – istaknula je Petek uz riječi da Županija sufinancira i rad visokih škola na svom području, a naglasila je i važnost provođenja projekata Lumen, Baltazar i Zalogajček. Zamjenica župana istaknula je i kako se mnogo ulagalo u obnovu škola u smislu nabave informatičke i druge opreme, kupnje zemljišta za provođenje nastave strukovnog obrazovanja, obnovu inventara škola i sl. - Jako smo ponosni i na kapitalna ulaganja, a najveći je svakako izgradnja Područne škole Martinišće koja je stajala 7 milijuna kuna te energetske obnove škola u Pregradi, Humu na Sutli i Zaboku te dvorana u Hrašćini i Đurmancu. Projekti koji su nam u provedbi vrijedni su oko 42 milijuna kuna – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti. Spomenula je i ulaganja u kulturu za što je protekle godine izdvojeno 2 milijuna i 790 tisuća kuna iz proračuna te potpore sportu za što Županija daje milijun i sto tisuća kuna. Prema riječima Jasne Petek i ulaganja u zdravstvo bila su značajna. – Valja spomenuti nabavu opreme i uređenje dnevnih bolnica u OB Zabok, a taj je projekt bio vrijedan 15,7 milijuna kuna. Krenuli smo i s projektom opremanja i uređenja ambulanti što stoji više od 8 milijuna kuna – rekla je Petek uz riječi da je nabavljana i oprema za razne medicinske ustanove, a u potpunosti je uređen i prostor hitne u Zaboku. U sektor socijalne skrbi uloženo je 3,9 milijuna, a u udruge i mlade 2,1 milijun kuna. – Ono što posebno ističem i što nam je bila izuzetna čast, ali i odgovornost jer dobivanje statusa Županija – prijatelj djece. Velik dio onoga što radimo usmjereno je upravo na to da djeca žive bolje – zaključila je Petek.

Na njene se riječi nadovezao i župan Željko Kolar rekavši da je godina za nama bila dinamična, no da će 2019. biti jednaka, ako ne i dinamičnija. – Za područje društvenih djelatnosti u proračunu za ovu godinu osigurali smo 137,5 milijuna kuna što je 25 milijuna kuna više nego lani. Krećemo u drugu fazu energetske obnove škola. Natječaji za škole u Đurmancu, Gornjoj Stubici i Kurmovcu idu van u veljači, tako da bi radovi bili završeni u 2019. godini. Za SŠ Bedekovčina, SŠ Konjšćina i osnovnu školu Konjšćina natječaji će se raspisati negdje u kolovozu tako da bi radovi počeli u 2020. Sve spomenuto vrijedno je oko 40 milijuna kuna – osvrnuo je Kolar na planove za 2019. godinu. Naglasio je kako postoje brojni projekti koji će se provoditi kroz županijske ustanove ili će im provedba biti u 2020.godini, a vrlo su značajni. Riječ je o projektu dogradnje i proširenja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koji je vrijedan 200 milijuna kuna, a građevinska dozvola trebala bi biti dobivena do kraja godine. – Drugi projekt je onaj naša druga Specijalna bolnica, ona u Stubičkim Toplicama. Tu smo morali poništiti natječaj za izgradnju vanjskih bazena jer smo imali procijenjenu vrijednost radova 11,8 milijuna kuna, a dobili smo jednu ponudu od 18,8 milijuna kuna – ispričao je župan uz riječi da idućeg tjedna u objavu ide novi natječaj te da vjeruje kako bi za 14 – 16 milijuna kuna mogli pronaći izvođača. Ta prva faza počela bi se realizirati ove godine. Još jedan od kapitalnih projekata je, prema županovim riječima, i Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku. - Idejno rješenje je gotovo i predvidjeli smo investiciju od 100 milijuna kuna, 50 milijuna u građevinski dio i 50 milijuna kuna u opremanje, međutim Ministarstvo je promijenilo uvjete i maksimalni iznos za izgradnju je 30 milijuna kuna, a za opremanje je ostalo isto, tako da ćemo korigirati projekt – naglasio je Kolar dodajući da u 2020. godini svakako počinje izgradnja. Posljednji veliki projekt jest znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Donjoj Stubici. Idući tjedan krenut će natječaj za izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole, a ti se radovi procjenjuju na dva milijuna kuna. Župan ističe kako bi se do završetka natječaja za projektnu dokumentaciju, bila osigurana i sredstva s državne razine. – Vrijednost projekta iznosi 118 milijuna kuna, a za njegovu realizaciju potrebna je sinergija Grada, Županije i države. Mislim da će državni vrh shvatiti važnost ovoga projekta jer znanstveni centar u Europi nemaju jedino Hrvatska i Rumunjska – objasnio je župan. - S provedbom ovih projekata, mi ćemo kompletno promijeniti sliku Krapinsko – zagorske županije kao kulture, obrazovne i znanstvene destinacije, sve u cilju boljih uvjeta rada i života na ovom području i ostanka ljudi u županiji – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Do 03:00 sata ujutro, zbog radova u tunelu Sveta tri kralja, na autocesti A2 Zagreb-Macelj, zatvorena je dionica autoceste između čvorova Krapina i Trakošćan, u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC1. Na pojedinim dionicama autocesta i ostal...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program