Prethodni članak
Sljedeći članak

Najviše trošimo na lijekove protiv bolova, za smanjivanje masnoća u krvi i na lijekove za liječenje želuca i crijeva

Kada su u pitanju analgetici protiv bolova, Zagorcima je na vrhu ibuprofen, a upravo bi takvi lijekovi trebali iduće godine i pojeftiniti


Početkom 2019. godine maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova smanjit će se u prosjeku za 17-18 posto, jer će sa stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u izjednačiti porezna stopa za sve lijekove pa će mnogi lijekovi pojeftiniti, najavili su iz Hrvatske liječničke komore. Lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i drugi lijekovi koji se izdaju bez recepta, imat će u prosjeku do 18 posto nižu maloprodajnu cijenu.Tako će cijene analgetika i antipiretika koji sada koštaju od 25 do 40 kuna nakon primjene niže stope PDV-a koštati od 20-ak do 30-ak kuna. Za desetak kuna jeftiniji bit će i lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos.

Upravo su i analgetici - lijekovi za smanjenje boli i antireptici - lijekovi za snižavanje tjelesne temperature, lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi; kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa, najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj. Zagorci najviše troše na analgetik protiv bolova ibuprofen, zatim pentoprazol koji se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva za smanjivanje kiseline u želucu, atorvastatin, lijek za smanjivanje masnoća u krvi te aspirin. Pri vrhu je potrošnja lijekova za liječenje kardiovaskularnog, probavnog i živčanog sustava, krvi i krvotoka te koštano - mišićnog i respiratornog sustava. Iako se po medijima povlače tvrdnje da su Hrvati jedni od najvećih potrošača na lijekove u Europi, iz Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ne mogu se složiti s tvrdnjom da su Hrvati jedni od najvećih potrošača na lijekove. - Naprotiv, sveukupno gledajući, možemo reći da Hrvatska po pitanju potrošnje lijekova prati trendove prisutne u razvijenim zemljama svijeta. Potrošnja lijekova u Republici Hrvatskoj približno je upola manja od potrošnje lijekova u EU.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook