Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJBOLJE OD ZAGORSKOG ORANJA: Nikola Tuđa i Vilko Kukec 'prve brazde' Zagorja

U Zlatar Bistrici je danas održano 15. natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije. Natjecalo se osam orača, a pobjednici u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka predstavljat će našu županiju na državnom natjecanju početkom rujna u Zagrebu


Vilko Kukec iz Belca u kategoriji plugova ravnjaka i Nikola Tuđa iz Zaboka u kategoriji plugova premetnjaka pobjednici su 15. natjecanja orača Krapinsko – zagorske županije, koje se danas održalo u Zlatar Bistrici. Oni će se natjecati i predstavljati Krapinsko - zagorsku županiju na 15. državnom natjecanju orača Republike Hrvatske i 6. natjecanju u oranju konjima koje će biti održano početkom rujan u Zagrebu.

- Ovo mi je treća pobjeda na županijskim natjecanjima i drago mi je što sam uspio obraniti prošlogodišnji naslov. Radim s voljom, trudim se i uvijek očekujem dobar rezultat. Bez treninga nema ništa, kada krenete na državno natjecanje puno se stekne iskustva i dobijete motivaciju. Problema na natjecanju nije bilo, naučen sam orati pod Ivančicom gdje su puno teži uvjeti. Na državnom sam prošle godine bio osmi, a sada obećajem još bolji rezultat – napomenuo je Vilko Kukec.

– Prvi puta sudjelujem na natjecanju orača. Zapravo sam bio zamjena u zadnji tren, nisam se pripremao, pa nisam ni očekivao pobjedu. Imam nekog iskustva u bavljenju poljoprivredom, no ne na natjecanjima. Sada imam malo tremu pred državnom, moram se pripremiti – rekao je 20 – godišnji Nikola Tuđa.

U kategoriji plugova premetnjaka bila su samo dvojica natjecatelja, pa je 2. mjesto pripalo Stjepanu Počekalu iz Mača, dok je kategoriji plugova ravnjaka, 2. mjesto osvojio Božidar Domitran iz Zlatara, a treće Ivica Omerza iz Brestovca Orehovičkog. Tomislav Kuharić, koji je 8 puta bio županijski, a 5 puta državni prvak te predstavljao Hrvatsku na na svjetskim natjecanjima od Novog Zelanda, Danske, Slovenije do Hrvatske, ovog puta nije se natjecao, već se našao u ulozi suca.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je KZŽ čestitao značajan jubilej, 15 godina održavanja natjecanja. – Bio sam i na prvom natjecanju i svake godine nastojim doći. Najbolji rezultat Hrvatske u povijesti njezinog nastupanja na svjetskim oranjima, postigao je Tomislav Kuharić, osvojivši 8. mjesto u Biogradu na Moru, pa stvarno možemo reći da jabolji hrvatski orač dolazi sa zagorskih brega. Dobro konkurirate Slavoncima, no i oni su sve bolji iz godine u godinu. Državno natjecanje od iduće godine planiramo dići na još višu razinu, i nastojat ćemo objediniti u njemu još neke manifestacije, pa će to biti velika priredba hrvatske poljoprivrede – najavio je Majdak, obavjestivši prisutne o još nekim novostima u poljoprivredi, koje će najesen biti ugrađene u Zakon o poljoprivredi.

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrrek istaknuo je da je županijsko natjecanje orača također vid pomoći poljoprivredi preko promocije i edukacije. – Poljoprivredna proizvodnja počinje obradom tla i to govori o važnosti oranja, a naši poljoprivrednici mogu stati uz bok svim ostalima što dokazuju svojim rezultatima. Županija pomoža poljoprivrednike, samo ove godine u to je usmjereno 2,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava,  preko promocija, pomoći udrugama za edukaciju, za nabavu nove mehanizacije – istaknuo je Ferek – Jambrek. Prisutne je pozdravio i domaćin, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. - Ponosni smo što se već 6 godina ova manifestacija održava u Zlatar Bistrici, u našoj gospodarskoj zoni i što je na našim parcelama nekoliko godina zaredom orao i državni prvak – rekao je Miholić, poželjevši oračima dobru brazu, a pozdrave je uputila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Ove godine nije bilo natjecateljica, a Draženka Grah, predsjednica Udruge natjecatelja u oranju KZŽ, koja se proteklih godina dokazala kao dobra oračica, sada je i nova predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača. - Za državno natjecanje bit će više priprema, a konkurencija će biti veća i jača, no Zagorci su dobri poljoprivrednici i pravi orači – istaknula je Grah.

Županijsko natjecanje održalo se u Poslovnoj zoni u Zlatar Bistrici u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Udruge natjecatelja u oranju KZŽ i Savjetodavne službe, a natjecalo se osam orača.Voditelj stručnog oračkog dijela natjecanja kojemu su u sklopu prakse prisustvovali učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčia bio je Dario Padro, a manifestaciji je prisustvovao i Mirko Majsec ispred Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, koji je već tradicionalno prikazao kako se oralo nekad, plugom koji su vukli konji. Kao dobri domaćini, za okrjepu su se pobrinule zlatarbistričke udruge.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook