Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrađeni najljubazniji krapinski vozači

Mirko Šaško, Valentina Leljak, Darinka Došen i Milivoj Hršak izabrani su za najljubaznije vozače u akciji pod nazivom 'Dan ljubaznosti u prometu', koju je policija provela u Krapini 9. listopada


Najljubazniji krapinski vozači primili su danas od Grada Krapine i Policijske uprave krapinsko – zagorske prigodne nagrade. Mirko Šaško, Valentina Leljak, Darinka Došen i Milivoj Hršak izabrani su za najljubaznije vozače u akciji pod nazivom 'Dan ljubaznosti u prometu', koju je policija provela u Krapini 9. listopada. Ovom su prilikom volonteri Crvenog križa evidentirali registarske oznake vozila čiji su vozači bili ljubazni prema pješacima i poštivali prometne propise vezane za propuštanje pješaka na pješačkim prijelazima. 

Nagrade su uručili zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina i policijski službenik Mario Duktaj. – Na žalost, sve više smo zasuti brojim podacima o alkoholiziranim vozačima, prometnim nesrećama, 'crnim' vijestima, pa je lijepo i ugodno biti u ovakvoj prilici, pohvaliti vozače koji su ljubazni i korektni u prometu. Na ovaj način odajemo priznanje onima koji zapravo čine većinu u prometu i dobili su nagrade u ime svih koji su dobri vozači – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kozina.

Da je svaka četvrta nesreća u našoj županiji povezana s konzumacijom alkohola i broj prekršaja u porastu, oko 1000 godišnje, rekao je policijski službenik PU KZŽ iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa Mario Duktaj. Zbog toga se organiziraju preventivne akcije poput 'Dana ljubaznosti u prometu'. – Takvu smo akciju prošle godine proveli i u Zaboku, a nakon Krapine i u Zlataru. Akcija je usmjerena na razvijanje prometne kulture i što korektnijih odnosa između vozača i pješaka. Volonteri Crvenog križa i Grada Krapine tog su dana stajali pored pješačkih prijelaza u gradi i bilježili vozače koji su stajali pješacima prilikom prelaska preko pješačkog prijelaza. Moram reći da je tijekom akcije zabilježeno 65 do 70 posto osoba koji su radili propisno, a neki bili još dodatno ljubazni i neverbalnom komunikacijom i gestikulacijom dali znak zahvale jedni prema drugima i na taj način razvijali prometnu kulturu – istaknuo je Duktaj, dodavši da se provode i druge preventivne akcije, poput 'Pusti vozačima da te vide'. usmjerena na pješake, a u suradnji s Mrežom udruga Zagor Policijska uprava provodi i preventivnu akciju 'Bez promila'. Dan ljubaznosti provodit će se i u drugim zagorskim gradovima.

- Ovo je lijepa gesta. Mislim da bi ljudi trebali biti oprezniji u prometu i uvažavati jedni druge, a posebno paziti na pješake i pridržavati se pravila. Vozačica sam 24 godine, do sada je sve bilo u redu i nadam se da će biti u budućnosti. Nemam loših i negativnih iskustava, no smatram da bi trebalo više kažnjavati one koji se ne pridržavaju pravila. Posebno treba izbjegavati alkohol u prometu, koji je sve gušći i užurbaniji, pa svi trebamo paziti – rekla je Darinka Došen, jedna od nagrađenih vozačica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook